Składniki:
> 1 kg sera potrójnie mielonego> 300 g cukru> 5 jajek> 1 czubata łyżka skórki cytrynowej> 2 łyżki budyniu śmietankowego> 2-3 krople naturalnego ekstraktu cytrynowego Wierzch:> 100 ml śmietanki 30 lub 36 proc.> 2 łyżki cukru pudru> 1 łyżka soku z cytryny
Jak to zrobić:
Ser umieścić w misce. Powoli ucierać go z cukrem. Dodawać po jednym jajku (każde następne dodajemy wówczas, gdy poprzednie będzie dokładnie zmiksowane z serem). Dodać skórkę, budyń i ekstrakt. Chwilę miksować.Tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i brzegi posmarować delikatnie olejem roślinnym lub masłem. Wlać masę. Piekarnik nagrzać do 170 st C.
Wstawić sernik, piec ok. 60-70 minut. Masa powinna być dobrze ścięta, ale środek może zostać lekko galaretowaty (stężeje po ostudzeniu). Wcześniej, po ok. 50 minutach, zrobić polewę: wymieszać wszystkie składniki i wlać na wierzch sernika. Dopiekać tak jak w przepisie. Ostudzić w uchylonym, wyłączonym piekarniku. Następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS