A A+ A++

Składniki:

> 1 kg sera potrójnie mielonego> 300 g cukru> 5 jajek> 1 czubata łyżka skórki cytrynowej> 2 łyżki budyniu śmietankowego> 2-3 krople naturalnego ekstraktu cytrynowego Wierzch:> 100 ml śmietanki 30 lub 36 proc.> 2 łyżki cukru pudru> 1 łyżka soku z cytryny

Jak to zrobić:

Ser umieścić w misce. Powoli ucierać go z cukrem. Dodawać po jednym jajku (każde następne dodajemy wówczas, gdy poprzednie będzie dokładnie zmiksowane z serem). Dodać skórkę, budyń i ekstrakt. Chwilę miksować.Tortownicę o średnicy 26-28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno i brzegi posmarować delikatnie olejem roślinnym lub masłem. Wlać masę. Piekarnik nagrzać do 170 st C.

Wstawić sernik, piec ok. 60-70 minut. Masa powinna być dobrze ścięta, ale środek może zostać lekko galaretowaty (stężeje po ostudzeniu). Wcześniej, po ok. 50 minutach, zrobić polewę: wymieszać wszystkie składniki i wlać na wierzch sernika. Dopiekać tak jak w przepisie. Ostudzić w uchylonym, wyłączonym piekarniku. Następnie schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułIvan IV. Car najbardziej Groźny
Następny artykułPrzepisy na święta: Ucierane ciasto makowe