A A+ A++

Jak to zrobić:

Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Jajka utrzeć z cukrem do białości. Kiedy masa będzie puszysta, miksując, wlewać powoli masło i aromat, następnie masę makową i zsiadłe mleko. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i miksując masę, wsypywać stopniowo mąkę. Keksówkę o długości 26 cm wysmarować masłem, oprószyć tartą bułką. Wlać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ok. godziny (sprawdzić stopień upieczenia po 50 minutach). Ostudzić w formie, następnie wyjąć i przełożyć na talerz.

Masa makowa:

> 500 g maku> 3/4 szklanki cukru> 2 łyżki miodu> 50 g masła> bakalie (ok. 150 g – rodzynki, skórka pomarańczowa itp.)> 3 białka

Mak opłukać, wsypać do garnka, zalać gorącą wodą i zagotować. Następnie odstawić do ostygnięcia. Odsączyć na sicie i zemleć w maszynce na najmniejszych oczkach trzy razy. W garnuszku stopić masło, miód i cukier. Dodać do zmielonego maku wraz z bakaliami i pianą ubitą z białek. Dokładnie wymieszać.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPrzepisy na święta: Klasyczny sernik cytrynowy
Następny artykułPrzepisy na święta: Pierożki z różowym nadzieniem