PRZEPIS na marokańskie pulpeciki z kaszą bulgur i zieloną papryką
Składniki:
- 200g kaszy bulgur (np. marki Halina BIO)
- 500g wołowiny mielonej
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 łyżeczki kuminu w całości,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
- 1 łyżka świeżej posiekanej kolendry
- 1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki
- 1 łyżka startego imbiru
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- Sól, pieprz
Składniki na sos:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 1 cebula drobno posiekaną
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka posiekanej kolendry
- 1 garść drobnej zielonej papryki
Przygotowanie
- Kaszę bulgur gotujemy według instrukcji na opakowaniu
- Wszystkie składniki na klopsiki mieszamy ze sobą i formujemy klopsiki.
- Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju.
- Na tej samej patelni przygotowujemy sos. Smażymy cebulę z czosnkiem aż się delikatnie zarumieni. Dodajemy pomidory, kumin, paprykę w proszk … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS