A A+ A++

Początków przyprawy w płynie należy doszukiwać się w Szwajcarii. Tam bowiem, pod koniec XIX wieku, lokalny przedsiębiorca, Julius Maggi, opatentował przepis i na jego podstawie wyprodukował pierwszą płynną przyprawę do zup, która już wtedy sprzedawana była w charakterystycznych czworokątnych, brązowych buteleczkach.

Oryginalna receptura przyprawy w płynie bazowała na wyciągu z lubczyku ogrodowego.

Dzisiaj oryginalny przepis zastrzeżony jest dla koncernu Nestle, ale nazwa “maggi” stała się w mowie potocznej synonimem przyprawy w płynie i określa większość dostępnych na rynku aromatycznych, skondensowanych substytutów bulionu.

Oryginalna receptura przyprawy w płynie jest pilnie strzeżona, ale wiadomym jest, że bazuje na ekstrakcie z lubczyku ogrodowego.

Dziś na etykiecie produktów typu maggi znajdziemy następujący skład: woda, sól, ocet, wyciąg z lubczyku, ekstrakt drożdżowy, aromat, glukoza, a także glutaminian monosodowy (E621) i 5-rybonukleoidy disodowe (E635). Zatem niestety, dzisiejsza przyprawa w płynie nie uniknęła wzbogacenia o dodatkowe składniki.

Zawarte w płynnej przyprawie konserwanty mogą odstraszać miłośników zdrowego żywienia. Dlatego warto rozejrzeć się za jej naturalnymi zamiennikami.

Podstawowym substytutem przyprawy w płynie jest po prostu lubczyk. Świeży czy suszony, nada potrawom tego samego charakterystycznego, korzennego aromatu bez dodatku konserwantów. Tak jak płynna przyprawa nadaje się do zup, sosów mięsnych, bulionów, dań rybnych, sałatek i marynat.

Kolejnym produktem, który może zastąpić przyprawę w płynie jest seler, podobny w smaku i zapachu do lubczyku. W przypadku zup i sosów, warto dodać seler do wywaru mięsnego. Seler nada silnego, korzennego smaku, tak charakterystycznego dla przyprawy w płynie. Seler można równie dobrze skroić w niewielką kostkę i dodać do sałatki.

Innym zamiennikiem, choć nie stuprocentowym odpowiednikiem, przyprawy w płynie jest sos sojowy. Sos ten jest ciemną i silnie aromatyczną cieczą, pochodzącą z fermentacji ziaren soi oraz ziaren pszenicy za sprawą grzybów koji. Zawiera także wodę i sól. Niestety, podobnie jak produkowana masowo przyprawa w płynie, sos sojowy zawiera substancje dodatkowe – skarmelizowany cukier i benzoesan sodu, a podstawowe, oryginalne składniki zastępowane są podobnymi, ale gorszymi jakościowo.

Przyprawa w płynie nadaje silnego aromatu wielu różnym potrawom, poczynając od zup, bulionów czy sosów, a kończąc na marynatach. Dodaje smaku mięsom, rybom, potrawom z ryżu, idealnie komponuje się z warzywami w sałatkach i surówkach.

Wiele osób skrapia przyprawą w płynie chleb z masłem, dania makaronowe, a także różnego rodzaju kasze.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPonad 600 interwencji na Śląsku po burzach. W Rybniku na auto spadł konar (zdjęcia)
Następny artykułModa festiwalowa, która weszła do mainstreamu