A A+ A++

Wybierając się do sklepu, mamy możliwość dokonania zakupu warzyw zarówno na sztuki, jak i w gotowych zestawach. W przypadku tych ostatnich – są one umieszczane w różnych opakowaniach o odmiennej gramaturze, a także materiale z jakiego zostały wykonane. W co zatem pakować warzywa, będąc ich producentem? Odpowiedzi na to pytanie udzielamy w niniejszym artykule.

Po pierwsze – opakowania miękkie

Pierwszym ze sposobów na pakowanie warzyw jest stosowanie opakowań miękkich. Mogą być to produkty o zmniejszonej zawartości plastiku, co pozytywnie wpływa na środowisko naturalne. Warzywa w nich umieszczone są odpowiednio zabezpieczone przed rozsypaniem się. Ponadto, ze względu na fakt, że zostały uprzednio zważone, ułatwiają zakup dokładnie takiej ilości, jaka interesuje nabywcę. W tego typu opakowaniach najczęściej można kupić marchew, ziemniaki, pomidory, paprykę czy sałatę lub szpinak. Te ostatnie często są przygotowane od razu do spożycia, czyli nie trzeba ich myć przed zjedzeniem.

Po drugie – opakowania tkane

Tkane opakowania najczęściej stosowane są wśród producentów, którzy dostarczają warzywa do sklepów czy hurtowni. Są to głównie worki raszlowe, w które pakuje się cebulę, buraki, ziemniaki czy marchew. Odznaczają się one dużą wytrzymałością, a ze względu na zróżnicowane wymiary, mogą pomieścić od 1 do kilku kilogramów warzyw. Warzywa pakowane w ten sposób można spotkać w marketach. Worki raszlowe zostają bowiem rozcięte, a znajdujące się w ich wnętrzu warzywa mogą być kupowane na sztuki.

Dlaczego sposób pakowania warzyw jest tak ważny?

Od tego, w jaki sposób zostaną zapakowane warzywa zależy bowiem, w jakim stanie dotrą one do miejsca docelowego. Biorąc pod uwagę rodzaj warzyw, które będą transportowane, należy wybrać odpowiednio mniej lub bardziej solidne opakowanie. Na przykład ziemniaki, buraki czy marchew to jedne z tych produktów, które odznaczają się większą twardością, a co za tym idzie, nie są aż tak bardzo podatne na uszkodzenia mechaniczne. Z kolei pomidory czy sałata to warzywa delikatne, które z łatwością można uszkodzić. W związku z tym faktem tak istotnym jest, aby opakowania, w których zostaną umieszczone, należycie je chroniły. Ponadto, powinny zapewnić one warzywom odpowiedni dopływ powietrza, a co za tym idzie, uchronić je przed pleśnią.

Gdzie kupić odpowiednie opakowania do warzyw?

Zakupu opakowań do warzyw możemy dokonać na kilka sposobów. Pierwszym z nich jest sklep stacjonarny, w którym dostępne są rozmaite akcesoria dla rolnictwa. Drugim zaś, sklep internetowy. Możemy również kupić opakowania do warzyw bezpośrednio u ich producenta. Godnym uwagi jest niewątpliwie firma Famag, której ofertę znajdziemy pod adresem famag.pl. Trudnią się oni produkcją wysokiej jakości ekskluzywnych i nowoczesnych opakowań, które nie tylko pozwolą na transport warzyw w bezpieczny sposób, ale również uczynią je bardziej atrakcyjnymi na półkach sklepowych. Warto zapoznać się z prezentowaną przez Famag ofertą dostępną na stronie famag.pl, gdyż jest ona niezwykle atrakcyjna.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPejzaż z piosenkami Ewy Demarczyk
Następny artykułSokowirówki dla zabieganych. Proste w obsłudze i w utrzymaniu czystości