A A+ A++

Wielu z nas coraz częściej zastanawia się, jak żyć bardziej świadomie z założeniem, by codzienne działania nie wpływały negatywnie na środowisko naturalne. Warto wprowadzać zmiany etapami, zaczynając od codziennych czynności, takich jak np. przemyślane zakupy, a w dalszej kolejności świadome gotowanie. W ten sposób każdy z nas może realnie ograniczyć zjawisko marnowania żywności, które nadal stanowi poważny problem, także w Polsce, gdzie marnuje się aż 247 kg rocznie żywności na osobę![1] Poznaj kilka zasad Akademii Uwielbiam, które pomogą ograniczyć straty w kuchni!

Ekonomiczne planowanie

Świadome gotowanie zaczyna się już od przemyślanych zakupów, podczas których powinniśmy sięgać tylko po produkty, których rzeczywiście potrzebujemy. Niezbędna jest do tego dobrze przygotowana lista zakupów, a także… pełen brzuch! Nie róbmy zakupów, gdy jesteśmy głodni, bo to właśnie wtedy zazwyczaj kupujemy za dużo jedzenia, którego tak naprawdę nie potrzebujemy. Przed udaniem się na zakupy warto też sprawdzić zawartość lodówki, zamrażarki i szafek, bo może okazać się, że wcale nie potrzebujemy dokupować kolejnych produktów.

Prawidłowe przechowywanie

Odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych jest niezbędne, aby uniknąć ich zepsucia się, a tym samym zmarnowania. Na etykietach pakowanych artykułów zawarte są informacje, jak powinno się je przechowywać przed i po otwarciu. Jednak przed otwarciem danego produktu warto upewnić się, że wykorzystamy go w całości, bez ryzyka, że niewykorzystaną część wyrzucimy do kosza, nie mając pomysłu na jej użycie. Jeżeli jednak, pozostanie nam niewykorzystana żywność, pomocne może okazać się mrożenie, tym bardziej, że większość produktów spożywczych, zarówno surowych, jak i tych już przyrządzonych, można mrozić, dzięki czemu zachowamy ich świeżość na dłużej i wykorzystamy w dogodnym momencie.

Wykorzystuj w całości

Małą zmianą w codziennym życiu, która może realnie ograniczyć marnowanie żywności, jest jej spożywanie w całości. Są produkty spożywcze, których wszystkie, albo zdecydowana większość części jest jadalna, warto przyjrzeć się niektórym składnikom naszych dań i zastanowić się, czy wykorzystaliśmy każdy z nich w pełni? Np. wiele warzyw i owoców, po dokładnym umyciu możemy jeść ze skórką. Dodatkowo pestki niektórych z nich również możemy zjeść, np. te z dyni, a także z arbuza!  Niesymetryczne owoce czy warzywa o niejednolitej barwie lub te już bardziej dojrzałe również nadają się do spożycia! Nie wyrzucajmy ich tylko dlatego, że nie są idealne, przyrządźmy z nich np. koktajl.

Kreatywność w stylu zero waste

Życie w stylu zero waste może być nie tylko trendem, ale także realnym działaniem, dzięki któremu możemy mieć pozytywny wpływ na planetę, także poprzez ograniczenie marnowania żywności. Przede wszystkim starajmy się nie marnować produktów, gdy np. nie wykorzystamy całego ugotowanego makaronu, wykorzystajmy go do kolejnego dania, np. makaronowo-warzywnej zapiekanki, a passata, która pozostała po przygotowaniu sosu może stanowić pyszny dodatek do zapiekanych jajek na śniadanie!.  O zasadach niemarnowania żywności trzeba uczyć – również tych najmłodszych. Pokaż swojemu dziecku, jak powstaje żywność! Z pestek większości warzyw i owoców możemy wyhodować swoje własne rośliny. W ten sposób można nie tylko nauczyć najmłodszych domowników odpowiedzialności, ale także uświadomić, jak wygląda proces powstawania żywności. Warto bowiem uświadamiać dzieci od najmłodszych lat, że problem marnowania żywności ma globalny charakter, ale to właśnie drobne, codzienne zmiany w naszych domach mogą realnie przyczyniać się do ograniczenia jego skali. Pomocne mogą być w tym materiały edukacyjne programu Akademia Uwielbiam, który skierowany jest do uczniów klas VI-VIII szkoły podstawowej. Celem programu jest kształtowanie prawidłowych postaw i nawyków żywieniowych, zachęcenie do aktywności fizycznej, zwrócenie uwagi na higienę przygotowywania posiłków oraz problem marnowania żywności. Programowi towarzyszył konkurs szkolny. Więcej o akcji można znaleźć na: www.akademiauwielbiam.pl.

Poniżej dwa przepisy na dania, z wykorzystaniem produktów, które czasem pozostają po przygotowaniu innych potraw, a które są wartościowe i łatwe w przygotowaniu, również z najmłodszymi.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPiła: Lekarka z koronawirusem… pojechała na badania
Następny artykułProgram TV na wtorek 2 czerwca – “Cast Away: Poza światem”, “Tłumaczka”, “Uniwersalny żołnierz”