A A+ A++

Więcej wiadomości przeczytasz na Gazeta.pl.

Amilotta na swoim profilu na TikToku publikuje nagrania o tematyce podróżniczej. Niedawno wraz z chłopakiem odwiedzili Sardynię. Pobyt na włoskiej wyspie mógł jednak skończyć się dla nich tragicznie. Para poszła do restauracji i zamówiła pizzę. Kiedy zjedli, do ich stolika podszedł właściciel restauracji i zaproponował im lokalny rarytas. Nie wiedzieli, że może być dla nich niebezpieczny. “Jeśli ktoś was będzie częstował, nie jedzcie tego” – ostrzegają.

Zobacz wideo
Pełna kontrastów Kolumbia. Głośno, kolorowo, a obok szaro i biednie [VLOG]

Casu marzu. Specjał z Sardynii jest niebezpieczny dla turystów

Na nagraniu udostępnionym na profilu Amilotty widzimy sceny z pizzerii oraz ze szpitala. Jak wyznała podróżniczka, Włoch zachęcał ją i jej partnera do spróbowania sera własnej produkcji. Nie wiedzieli, że to casu marzu, czyli ser uznany za zagrażający ludziom, którego produkcja została zakazana przez Unię Europejską. Kiedy dziewczyna trafiła do szpitala, usłyszała od lekarza, że nigdy nie powinna była dotykać tego produktu. “Może być niebezpieczny dla turystów” – podkreślał. Jedna z pielęgniarek z kolei była w szoku, że miała okazję spróbować sera, którego nikt nie powinien już produkować. Inne zdanie na ten temat miała druga pielęgniarka. Ta po cichu szepnęła turystce: “Właściwie powinnaś spróbować jeszcze raz, bo jest pyszny”. 

W komentarzach pod jej nagraniem wybuchła dyskusja na temat tego, kto zawinił w tej sytuacji. Część osób twierdziła, że podróżniczka powinna pozwać właściciela restauracji. Inni winą obardzali Amilottę. “Turyści nie zdają sobie sprawy z tego, że nie powinni próbować wszystkiego, co jedzą miejscowi. Oni budowali swoją odporność przez lata” – czytamy w jednym z komentarzy.

Na Śnieżce stanie siatka ochronna

Czym jest ser casu marzu?

Casu marzu to gatunek wytwarzanego na Sardynii sera owczego. Jego smak przypomina gorgonzolę, jednak jest o wiele bardziej delikatny. Problematyczna jest jednak produkcja tego przysmaku. Do sera wprowadza się larwy much, które mają wywołać fermentację, dzięki czemu osiąga wyjątkowy smak. Ser spożywa się razem z larwami. Produkt aktualnie jest zabroniony w całej Unii Europejskiej, a jego sprzedaż jest również niezgodna z włoskim prawem. Od 1962 r. zakazuje się tam jedzenia produktów zarażonych pasożytami. Mimo to wiele osób wciąż produkuje casu marzu na własny użytek.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSpóźniony do Auschwitz
Następny artykuł“To trwa właściwie nieprzerwanie od 27 lat”. Jak Andrzej Skworz traktował pracowników “Press”?