A A+ A++

Dwumetrowa odległość między gośćmi, mierzenie temperatury przy każdym wejściu i brak bufetu – takie między innymi zasady wprowadza w egipskich hotelach Ministerstwo Turystyki i Starożytnego Dziedzictwa.

Egipskie Ministerstwo Turystyki i Starożytnego Dziedzictwa opublikowało szczegółowe wytyczne sanitarne dla hoteli i ośrodków turystycznych. Obiekty, które chcą się ponownie otworzyć, muszą je obowiązkowo wdrożyć, a następnie poddać się inspekcji. Jeśli nie będzie uchybień, dostaną ważny przez rok certyfikat bezpieczeństwa higienicznego. Tylko wtedy będą mogły przyjmować gości.

Hotele muszą podpisać deklarację przestrzegania zasad i prowadzić rejestr, w którym znajdą się między innymi daty i godziny dezynfekcji wraz z nazwiskami przeprowadzających je pracowników. W wypadku naruszenia któregokolwiek z przepisów kierownik hotelu traci licencję, a obiekt – pozwolenie na działalność.

Znak graficzny certyfikatu to stylizowane słońce i wpisane w nie trzy hieroglify oznaczające „życie”, „pomyślność” i „zdrowie”.

Fot. materiały promocyjne

W pierwszym (eksperymentalnym) etapie odmrażania hoteli, który rozpoczął się 15 maja, obiekty mogą przyjmować tylko turystów krajowych i być zapełnione w 25 procentach. W drugim etapie, od 1 czerwca, będą mogły się wypełnić w maksymalnie 50 procentach. Liczba pracowników również musi być zmniejszona o połowę.

CZYTAJ TEŻ: Egipski rząd ratuje turystykę

Regulamin nakazuje hotelom uruchomienie kliniki i wyznaczenie pomieszczenia na kwarantannę. Wśród wytycznych, których muszą przestrzegać, znalazły się też zapewnienie gościom i personelowi środków do dezynfekcji, masek i rękawiczek (od producentów zatwierdzonych przez Ministerstwo Zdrowia i Ludności) oraz regularna dezynfekcja pomieszczeń wspólnych, poręczy, uchwytów, stołów czy leżaków plażowych, a także zwiększenie stężenia chloru i bromu w wodzie basenowej do maksymalnie dopuszczonego.

Goście powinni być meldowani elektronicznie lub przy użyciu długopisów jednorazowych. Ich bagaże maja być odkażone przed wniesieniem do hotelu. Turystom przy każdym wejściu do obiektu trzeba też mierzyć temperaturę.

Hotele muszą dopilnować, aby goście się nie gromadzili. Na przykład w windach czy kasynach może przebywa … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZapraszamy na treningi
Następny artykułJak Polacy będą spędzać urlop w czasie pandemii. Zmiany nawyków konsumenckich wywołane COVID-19 [raport]