A A+ A++

Dieta niskowęglowodanowa — co to jest?

Dieta niskowęglowodanowa, występująca również pod angielskim terminem low carb, to dieta polegająca na ograniczeniu węglowodanów. Obniżenie węglowodanów oznacza jednak większe zużycie białka oraz tłuszczu. Dieta pomaga w dość szybkim tempie zrzucić zbędne kilogramy — nawet do 2 lub więcej kilogramów w ciągu tygodnia. Wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji organizmu.

Dieta niskowęglowodanowa — zasady

W diecie niskowęglowodanowej ogranicza się spożycie węglowodanów. I jest to główna zasada diety. Nie chodzi jednak tylko o produkty mączne i słodycze, ale również o znaczną część owoców. Dobrze jest zapoznać się z tabelami kalorycznymi tej grupy pokarmowej przed rozpoczęciem diety.

Brak węglowodanów zastępuje się innymi składnikami — produktami bogatymi w białko oraz w zdrowe tłuszcze. Mniej mówi się o ilości spożywanych kalorii, a bardziej o niskiej podaży “węgli” i regularności przyjmowanych posiłków.

Podczas stosowania diety zaleca się powolne przegryzanie i żucie każdego posiłku. Dzięki temu szybciej czujemy się nasyceni i w konsekwencji spożywamy mniejsze porcje. Nie wolno doprowadzać organizmu do stanu, w którym “głoduje” – jeśli czujemy głód, należy sięgać po surowe warzywa.

Dieta niskowęglowodanowa — efekty

Dieta niskowęglowodanowa przynosi dość szybkie efekty podczas odchudzania ze względu na to, że organizm zostaje odcięty od głównego źródła energii. Jeżeli organizm nie otrzymuje węglowodanów, brakuje mu “paliwa” do działania i zaczyna szukać innych źródeł pozyskiwania energii. W tym przypadku stają się nim tłuszcze i białka. Jednak tłuszcze są dla organizmu trudniej przyswajalnym materiałem energetycznym — w praktyce oznacza to, że nie tak łatwo odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Dieta niskowęglowodanowa daje szybkie efekty — można na niej schudnąć od 0,5 do 2 kilogramów w ciągu 7 dni.

Oprócz redukcji masy ciała, dieta ta pomaga też obniżyć ciśnienie krwi oraz poziom glukozy. Ograniczenie węglowodanów może pomóc w leczeniu cukrzycy, przynosi ulgę w przypadku stłuszczenia wątroby, a także minimalizuje ból u osób ze zwyrodnieniem stawu kolanowego.

Warto dodać, że dieta niskowęglowodanowa nie powinna być stosowana przez długi czas — w przeciwnym razie może doprowadzić do problemów zdrowotnych.

Dieta niskowęglowodanowa — produkty zakazane
— cukier, słodkie desery,
— słodycze,
— gotowe produkty mączne (lane kluski, pierogi, krokiety itp.),
— pieczywo, chleb, bułki,
— makaron,
— płatki śniadaniowe,
— kasze,
— ryż,
— ziemniaki,
— warzywa strączkowe,
— owoce, np. banany, czereśnie,
— suszone i kandyzowane owoce,
— dania typu fast food,
— słodzone jogurty,
— słodzone napoje gazowane.

Dieta niskowęglowodanowa — produkty dozwolone
— sery twarogowe,
— sery żółte,
— jogurty naturalne,
— kefir,
— orzechy,
— ryby,
— jaja,
— mięsa,
— zielone warzywa — ogórki, brokuły, szparagi, sałaty,
— kalafior,
— pomidory.

Dieta niskowęglowodanowa — przykładowy jadłospis

Śniadanie:
2 jajka na twardo, sałatka — garść rukoli, pokrojona w kostkę papryka, ogórek i rzodkiewka, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sok z cytryny
Drugie śniadanie:
koktajl z mleka odtłuszczonego, garści truskawek z dodatkiem orzechów włoskich
Obiad:
pieczony w piekarniku łosoś, sałatka z zielonej sałaty z pomidorkami cherry i awokado
Kolacja:
twaróg biały, sałata z pomidora i cebuli.

Podczas stosowania diety zaleca się picie dużej ilości wody i herbat ziołowych.

DD

Rozgrzewka — jak prawidłowo wykonać rozgrzewkę? (FABRYKA SIŁY)

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMłoda para zbiera na in vitro. Dramatyczny apel w sieci
Następny artykułFotel biurowy z zagłówkiem, a może z siatki? Najlepsze modele do pracy przy komputerze