Składniki:
- 10 główek czosnku
- korzeń chrzanu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- łyżeczka pieprzu ziarnistego
- 3 liście laurowe
- suszone kwiaty i łodygi kopru
- łyżeczka gorczycy
- 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
- 1 litr wody
- małe słoiczki z nakrętkami
Wykonanie:
Czosnek podzielić na ząbki, obrać. Chrzan obrać, pokroić na kawałki. Słoiki umyć i wyparzyć wrzątkiem. Na dno każdego słoika ułożyć 2 kawałki korzenia chrzanu, 5-6 ziarenek pieprzu, ziele angielskie, ½ liścia laurowego, i ¼ łyżeczki gorczycy. Ząbki czosnku ułożyć w słoiku, na wierzch dodać kilka kawałków kopru i zalać gorącą solanką przygotowaną w proporcji podanej poniżej.
Solanka:
Na 1 litr wrzącej wody dodać kopiatą 1 łyżkę soli (koniecznie kamienną niejodowaną) Całość gotować kilka chwil, odstawić.
Wypełnić słoiki gorącą solanką i szczelnie zakręcić. Tak przygotowane przetwory należy pozostawić w zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej do kiszenia/fermentacji przez 2 -3 tygodnie. Po tym czasie, gdy ustanie proces kiszenia, a woda w słoiku będzie już klarowna, należy jeszcze raz dobrze dokręcić słoiki. Po ustaniu fermentacji można kiszonkę pasteryzować, ale wówczas wysoka temperatura pozbawi zawartość słoika wielu cennych składników.
Czosnek kiszony przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS