A A+ A++

Składniki:

  • 10 główek czosnku
  • korzeń chrzanu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 3 liście laurowe
  • suszone kwiaty i łodygi kopru
  • łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
  • 1 litr wody
  • małe słoiczki z nakrętkami

Wykonanie:
Czosnek podzielić na ząbki, obrać. Chrzan obrać, pokroić na kawałki. Słoiki umyć i wyparzyć wrzątkiem. Na dno każdego słoika ułożyć 2 kawałki korzenia chrzanu, 5-6 ziarenek pieprzu, ziele angielskie, ½ liścia laurowego, i ¼ łyżeczki gorczycy. Ząbki czosnku ułożyć w słoiku, na wierzch dodać kilka kawałków kopru i zalać gorącą solanką przygotowaną w proporcji podanej poniżej.

Solanka:
Na 1 litr wrzącej wody dodać kopiatą 1 łyżkę soli (koniecznie kamienną niejodowaną) Całość gotować kilka chwil, odstawić.
Wypełnić słoiki gorącą solanką i szczelnie zakręcić. Tak przygotowane przetwory należy pozostawić w zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej do kiszenia/fermentacji przez 2 -3 tygodnie. Po tym czasie, gdy ustanie proces kiszenia, a woda w słoiku będzie już klarowna,  należy jeszcze raz dobrze dokręcić słoiki. Po ustaniu fermentacji można kiszonkę pasteryzować, ale wówczas wysoka temperatura pozbawi zawartość słoika wielu cennych składników.
Czosnek kiszony przechowujemy w chłodnym i suchym miejscu.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKomunikat MCK – Skansen Rzeki Pilicy i Groty Nagórzyckie
Następny artykułWielka mistyfikacja, czyli jak Władysław Gomułka przyjechał na otwarcie fabryki