Przyczyn wypadania włosów jest wiele, mogą być one związane z chorobami. Czasami jednak powodem utraty włosów jest nieodpowiednia dieta – szczególnie wśród osób młodych, które często odżywiają się pokarmami typu fast food. Druga grupa to osoby starsze, których dieta jest często monotonna. Dlatego można zaryzykować stwierdzenie, że „włosy czasami wypadają z głodu”. Czy jest to możliwe w naszych czasach?
W XXI wieku, w którym tempo życia bywa zawrotne, a jakość żywności znacznie się pogorszyła, obserwuje się sytuację, w której wiele osób, zwłaszcza młodych, to osoby niedożywione. Nie znaczy to, że mają niską masę ciała. Ich niedożywienie jest efektem tego, że jedzą produkty ubogie w mikro- i makroskładniki (witaminy, minerały, białka czy nienasycone kwasy tłuszczowe). Ludzie Ci mogą nawet chorować na otyłość, co nie zmienia faktu, że są niedożywieni.
Brak odpowiedniej jakości pożywienia można oczywiście nadrobić przykładając dużą wagę do diety i wybierając tylko odpowiednie, wartościowe produkty. Okazuje się to trudne z uwagi na tempo życia, przetworzoną żywność czy dania gotowe dostępne w marketach. Jeżeli zły stan włosów wynika z tego powodu, istotna staje się suplementacja diety preparatami mającymi korzystny wpływ na ich kondycję. Najczęściej niedobory obejmują: cynk, biotynę, witaminę A, E i C.
W takich sytuacjach zalecamy pacjentom stosowanie zestawu witamin i mikroelementów oraz ekstrakty roślinne działające prozdrowotnie na włosy: z ziela pokrzywy i z ziela skrzypu.
Skrzyp pełni kluczową rolę nie tylko w utrzymaniu dobrego wyglądu włosów, ale i jędrności skóry oraz właściwej masy kostnej.
Własności ziela skrzypu związane są przede wszystkim z wysoką zawartością krzemu w tej roślinie. Krzem jest minerałem, który wraz z witaminą C chroni włókna kolagenowe przed degradacją, a przez to sprawia, że jędrność skóry i kondycja włosów utrzymywane są na właściwym poziomie.
Jedną z receptur, którą można użyć w przypadku problemów z włosami jest mieszanka ziołowa o następującym składzie:
Należy ją pić w postaci odwarów, a nie naparów. Według badań profesora Aleksandra Ożarowskiego w odwarze ze skrzypu (20-30 minut gotowania ziół) znajduje się osiem razy więcej związków krzemu niż w naparze. Zatem sugeruje się gotowanie 8-10 g mieszanki w litrze wody i picie takiego odwaru raz dziennie.
W przypadku osób, które tracą włosy z powodu niedożywienia, zastosowanie tych dwóch receptur ziołowych może okazać się wystarczające. Po 2-3 miesięczna kuracja przynosi widoczne efekty.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS