A A+ A++

oprac. Katarzyna Gileta

09-10-2020 (06:38)

Zupa doskonała. Przepis bazowy ma swoje miejsce na stronie Smakoterapii od wielu lat, natomiast ta jego wersja, nieco zmodyfikowana, zadebiutowała na łamach “Urody Życia” wraz z całym zestawem pysznych potraw tworzących uroczysty obiad, składający się wyłącznie z roślinnych przepysznych dań (w tym tiramisu!). Zapraszam zatem do czytania miesięcznika, zerkania na mój blog i – oczywiście – raczenia się mocą tej niezwykłej zupy. Warto poświęcić jej czas, bo każda minuta pyrkania na ogniu to inwestycja w nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

3.0

(2 głosy)

Zupa mocy z grzybami według przepisu Iwony Zasuwy

Smakoterapia

Składniki

  • marchew i biała pietruszka – po 3 szt.
  • seler, korzeń, nieduży – 1 szt.
  • cebula – 2 szt.
  • seler naciowy (opcjonalnie) 2-3 gałązki
  • świeży imbir – 3-centymetrowy kawałek
  • laska cynamonu – 1 szt.
  • przyprawy i zioła: kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy,
  • świeży majeranek, oregano, tymianek, sól i pieprz, mielone
  • natka pietruszki – 1 pęczek
  • świeża kolendra – ½ pęczka
  • szczypiorek – ½ pęczka
  • kasza jaglana, ugotowana na sypko lub cienki makaron ryżowy ½ szklanki na porcję
  • grzyby shitake, świeże (albo pieczarki, boczniaki) – 350 g
  • suszony grzyb
  • suszony daktyl
  • sos sojowy i ostry sos chili (do smaku)
  • ocet jabłkowy – 3 łyżki
  • czosnek – 5 ząbków
  • sok z cytryny – 1 lyżka
  • oliwa z oliwek – 6 łyżek
  • czerwona cebula (opcjonalnie; do podania)

Przepis

Wykonanie (według pięciu przemian):
Umieszczaj w garnku w ściśle określonej, podanej niżej, kolejności żywiołów, doprowadzając wywar do wrzenia po dodaniu każdego składnika:

  • O (ogień): gorąca woda, 3–4 litry,
  • Z (ziemia): marchew, 3 szt.,
  • M (metal): ziele angielskie, liść laurowy (kilka sztuk), por (1 szt.), cebula, gruby plaster świeżego imbiru,
  • W (woda): sól,
  • D (drzewo): natka pietruszki (część),
  • O: świeży lubczyk (kilka łodyg), majeranek, oregano, tymianek (najlepiej świeże gałązki),
  • Z: seler korzeniowy (1 szt.), korzeń pietruszki (3 szt.), ewentualnie 1 suszony grzyb,
  • M: czosnek w łupinie (3 ząbki), rozgnieciony kwadrans wcześniej seler naciowy (3 łodygi; opcjonalnie).
  • Gotuj całość maksimum 2 godziny, a następnie dodaj:
  • W: sól,
  • D: pozostałą natkę pietruszki, sok z cytryny (1 łyżkę),
  • O: kurkumę mieloną (sporą szczyptę),
  • Z: suszony daktyl (1 szt.),
  • M: pieprz (do smaku),
  • W: sól.
  • Gotuj jeszcze przez około godzinę. Odcedź wywar. Dosól, jeśli trzeba.
  • D: gotowy posyp świeżą zieloną pietruszką,
  • O: polej zupę kilkoma łyżkami dobrej jakości oliwy z oliwek.

Wywar jest bardzo smaczny, aromatyczny, o pięknej głęboko piaskowej barwie. Zgodnie z zasadami należy pić go codziennie (mniej więcej litr), na ciepło, prosto z kubeczka. Tym razem jednak proponuję podanie go w postaci pożywnej i niezwykle barwnej zupy o ciekawych połączeniach smakowych.

Przygotuj macerat z octu jabłkowego i 1 ząbka czosnku:

  • Pokrój ząbek w cieniutkie plastry i zalej 3 łyżkami octu. W ten sposób, w trakcie tych kilku godzin, kiedy wywara stoi na ogniu, w miseczce powstanie intensywnie kwaśny i czosnkowy płyn.
  • Jego odrobina dodana do talerza zintensyfikuje twoje doznania smakowe.
  • Ugotuj na sypko kaszę jaglaną (lub przygotuj zgodnie z informacją na opakowaniu makaron ryżowy).
  • W wersji na wynos: umieść porcję w termosie, dodaj podduszone w sosie sojowym, uprzednio pokrojone w zgrabne paski grzyby (u mnie shitake albo nameko).
  • Zalej gorącym wywarem.
  • Dodatki surowe oraz sosy dodaj tuż przed jedzeniem: plasterki świeżej czerwonej cebuli, dużą ilość zieleniny (kolendry, szczypiorku), dosmacz odrobiną pikantnego sosu z chili (najlepiej z domowej kiszonej papryki) oraz płatkami czosnku macerowanymi w occie jabłkowym.
  • Ekstaza smakowa gwarantowana!

Więcej przepisów na dania wzmacniające odporność znajdziecie w książce Iwony Zasuwy “Smakoterapia na wynos. Odporność przez cały rok”

 Materiały prasowe

(Materiały prasowe)

Zupa mocy z grzybami według przepisu Iwony Zasuwy

Podziel się opinią

Bądź z nami na bieżąco

na Instagramie

👍Lubię to!

na Facebooku

Komentarze

Trwa ładowanie

.

.

.

  • Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

    Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

  • Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

    Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

  • Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko

    Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko

  • Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką

    Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką

  • Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

    Polędwiczka wieprzowa w cieście francuskim

  • Zupa z zielonej soczewicy

    Zupa z zielonej soczewicy

d1re33v

  • Sałatka z komosą ryżową i granatem

    Sałatka z komosą ryżową i granatem

  • Pierogi ruskie

    Pierogi ruskie

  • Seler à la śledź z kiszonym ogórkiem i koperkiem

    Seler à la śledź z kiszonym ogórkiem i koperkiem

  • Groszkowy makaron w pomidorach z groszkiem i fasolą

    Groszkowy makaron w pomidorach z groszkiem i fasolą

  • Pasta z fasoli z pieczonym czosnkiem

    Pasta z fasoli z pieczonym czosnkiem

  • Domowa bulionetka warzywna - wegańska przyprawa do zup, sosów i potraw

    Domowa bulionetka warzywna – wegańska przyprawa do zup, sosów i potraw

  • Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

    Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

  • Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

    Bułeczki z cytrynową nutą. Najlepsze na śniadanie

  • Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

    Warstwowa sałatka z kaszą kuskus. Prosto i pysznie

  • Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

    Imprezowa zapiekanka ziemniaczana z radamerem i karmelizowanym czosnkiem

  • Sałatka warstwowa. Powiew wiosny na talerzu

    Sałatka warstwowa. Powiew wiosny na talerzu

  •  Szybka sałatka imprezowa. Goście poproszą o dokładkę

    Szybka sałatka imprezowa. Goście poproszą o dokładkę

Zobacz więcej: Zupy

  • Zupa gulaszowa, czyli tradycyjne węgierskie danie

    Zupa gulaszowa, czyli tradycyjne węgierskie danie

  • Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

    Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

  • Zupa jarzynowa z 1910 roku. Najlepsza na zimowe chłody

    Zupa jarzynowa z 1910 roku. Najlepsza na zimowe chłody

  • Chłodnik z arbuza i melona. Orzeźwia i gasi pragnienie

    Chłodnik z arbuza i melona. Orzeźwia i gasi pragnienie

  • Zupa z zielonej soczewicy

    Zupa z zielonej soczewicy

  • Wyśmienity kapuśniak z młodej kapusty z mięciutkimi pulpetami

    Wyśmienity kapuśniak z młodej kapusty z mięciutkimi pulpetami

  • Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

    Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

  • Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

    Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

  • Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

    Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

  • Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku

    Galareta z kurczakiem i suszoną śliwką. Delikatna i pełna smaku

  • Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

    Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

  • Domowe łazanki

    Domowe łazanki

Zobacz więcej: Cebula

  • Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej

    Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej

  • Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

    Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

  • Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę

    Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę

  • Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna

    Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna

  • Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik

    Smak dzieciństwa wraca w nowym wydaniu. Dodaj jeden składnik

  • Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i pełna smaku

    Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i pełna smaku

  • Kotleciki z paluszków krabowych. W sam raz na obiad

    Kotleciki z paluszków krabowych. W sam raz na obiad

  • Gęsie żołądki w czerwonym winie. Sposób na niedoceniane mięso

    Gęsie żołądki w czerwonym winie. Sposób na niedoceniane mięso

  • Pietruszkowo-czosnkowy śledzik w oliwie

    Pietruszkowo-czosnkowy śledzik w oliwie

  • Orkiszowy chlebek z ziołami i czosnkiem. Idealny na grilla

    Orkiszowy chlebek z ziołami i czosnkiem. Idealny na grilla

  • flaczki z boczniaków

    Flaczki z boczniakow

  • Ziemniaki faszerowane dorszem. Twoja rodzina będzie zachwycona

    Ziemniaki faszerowane dorszem. Twoja rodzina będzie zachwycona

  • Żur wigilijny

    Żur wigilijny

  • Karmelizowane warzywa z piekarnika. Przepyszny dodatek do dania głównego

    Karmelizowane warzywa z piekarnika. Przepyszny dodatek do dania głównego

  • Soczewicowa pasta kanapkowa

    Soczewicowa pasta kanapkowa

  • Chińska zupa pełna smaku i aromatu

    Chińska zupa pełna smaku i aromatu

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

    Kurczak pieczony z pigwą

  • Surówka z warzyw i ananasa

    Surówka z warzyw i ananasa

  • Kremowa zupa pomidorowa

    Kremowa zupa pomidorowa

  • Ewa Wachowicz poleca przepis na golonki indycze w piwie

    Ewa Wachowicz poleca przepis na golonki indycze w piwie

  • Wilgotne ciasto marchewkowe z bakaliami. Krem jest przepyszny

    Wilgotne ciasto marchewkowe z bakaliami. Krem jest przepyszny

  • Surówka z marchewki i kolendry

    Surówka z marchewki i kolendry

  • Ciasteczka Morning Glory. Idealne na śniadanie

    Ciasteczka Morning Glory. Idealne na śniadanie

  • Zapiekane marchewki. Mogą zastąpić deser

    Zapiekane marchewki. Mogą zastąpić deser

  • Frytki z marchewki. Jeszcze lepsze od tradycyjnych

    Frytki z marchewki. Jeszcze lepsze od tradycyjnych

  • Szybka sałatka z marchewki do obiadu

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułINFO E-usługowe podsumowanie września
Następny artykułNajbardziej spektakularna katastrofa lotnicza w dziejach. Upadek Hindenburga