Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała wyniki planowej kontroli wyrobów garmażeryjnych oferowanych luzem, która została przeprowadzona w IV kwartale 2023 r. na terenie całego kraju.
Celem kontroli było ocenienie jakości handlowej produktów zgodnie z obowiązującymi przepisami i deklaracjami producentów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kontrola objęła 79 sklepów. Pod lupę zostały wzięte m.in. takie produkty, jak uszka, krokiety, pierogi oferowane do sprzedaży bez opakowania. W 41 skontrolowanych sklepach (51,9 proc.) wykryto różnego rodzaju nieprawidłowości.
W zakresie cech organoleptycznych (czyli oceny jakości produktów spożywczych na podstawie ich wyglądu, smaku i zapachu) skontrolowano 10 partii wyrobów. Jedna partia została zakwestionowana z powodu niezadeklarowanego oleju na powierzchni pierogów.
Z kolei kontrola fizykochemiczna obejmowała 49 partii, z których 12,2 proc. miało nieprawidłowości – m.in. obecność niedeklarowanego surowca mięsnego i kwasu sorbowego w pierogach.
W kwestii znakowania, aż 50,7 proc. partii zostało zakwestionowanych z powodu braku lub niepełnych informacji o produkcie, a także innych nieprawidłowości – takich jak niewłaściwe nazwy produktów czy brakujące wykazy składników w miejscu sprzedaży.
Bez kar się nie obeszło
Na podstawie stwierdzonych nieprawidłowości inspektorzy wydali 2 decyzje administracyjne nakładające kary pieniężne, 6 mandatów karnych oraz 11 zaleceń pokontrolnych. Jednak ostateczna liczba i wielkość sankcji może ulec zmianie w związku z trwającymi postępowaniami administracyjnymi i odwoławczymi.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS