A A+ A++

W czasach naszych babć robienie domowych przetworów było coroczną tradycją. I choć dziś w sklepach mamy wszystkiego pod dostatkiem, a półki w supermarkecie wręcz uginają się pod ciężarem najróżniejszych słoików, to wiadomo, że żaden sklepowy dżem nie może się równać z domowymi powidłami. Co prawda, produkcja takich smakołyków wymaga czasu, energii oraz nieco inwencji twórczej, ale nagrodą za trud będzie wspaniały aromat i soczysty smak lata zamknięty w kolorowych słoiczkach. Nie ma chyba większej radości w niż zacząć zimowy poranek od pysznej konfitury z wakacyjnych owoców. Jeżeli marzysz o spiżarni pełnej takich skarbów, teraz jest idealny moment, żeby ją uzupełnić. Z tymi urządzeniami praca w kuchni pójdzie ci szybko i łatwo.

Idealny garnek do dżemów, powideł i konfitur

Nasze prababki gotowały i smażyły przetwory w ciężkich, miedzianych garnkach. Mimo upływu lat, ten dobry zwyczaj nadal pozostaje aktualny. Niestety, miedziane garnki to dość duża inwestycja, ale zawsze można je zastąpić innymi zmiennikami z równie grubym, ciężkim. Nie polecamy garnków aluminiowych – bardzo szybko się nagrzewają, przez co łatwo przypalić owoce.

Bez względu na to, jak dużą produkcję przetworów planujemy, garnek przeznaczony do tego celu powinien być w miarę duży, żeby móc dobrze rozprowadzić owoce wraz ze słodkim wywarem. Nie chodzi o to, żeby zapełnić garnek po brzegi – nawet niewielka ilość owoców na szerokiej powierzchni to szybsze parowanie wody i gwarancja znacznie bardziej esencjonalnego smaku.

Wielofunkcyjny multicooker

W gotowaniu owoców może nas wyręczyć multicooker – niezwykle praktyczne urządzenie o wielu zastosowaniach. Ten sprytny wynalazek może śmiało zastąpić tradycyjny garnek, a do tego cały proces duszenia owoców będzie o wiele szybszy. Podobnie, jak tradycyjne garnki, multicookery mają różną pojemność. Jeżeli dopiero nosisz się z zamiarem kupna takiego sprzętu, polecamy większy rozmiar. Dzięki specjalnej, nieprzywierającej powłoce multicookera nie musimy obawiać się, że przypalimy przetwory. W gotowaniu konfitur i dżemów pomoże też minutnik – po określonym czasie od rozpoczęcia pracy urządzenie zasygnalizuje, gotowość przysmaków. Teraz wystarczy już tylko przelać je do wyparzonych wcześniej słoików.

Nieoceniona drylownica

Powidła ze śliwek albo konfitura z wiśni to prawdziwy klasyk wśród domowych przetworów. Niestety, Przygotowanie takich delicji wymaga jeszcze więcej czasu, bo zanim zabierzemy się za obróbkę termiczną owoców, musimy usunąć z nich pestki. Sprawę znacznie ułatwi drylownica – z jej pomocą wykonamy to zadanie znacznie szybciej. Zanim kupimy drylownicę, warto sprawdzić, czy nadaje się jedynie do wiśni i czereśni, czy można w niej drylować także inne owoce. Drylownice są bardzo proste w obsłudze, a do tego nie zajmują wiele miejsca w kuchni. Jeżeli w sezonie letnim często korzystasz z dobrodziejstw letnich owoców, wykorzystując je do przetworów, kompotów czy ciast, to urządzenie z pewnością ułatwi ci życie.

Wygodne krajalnice do warzyw i owoców

Zanim zamkniemy letnie owoce i warzywa w szklanych słoików, trzeba je najpierw dokładnie poszatkować lub rozdrobnić. Krojenie niewielkiej ilości składników na zaledwie parę sztuk przetworów to jeszcze nie taki problem. Schody pojawiają się, gdy planujemy potężną produkcję weków. W takim przypadku automatyczna krajalnica wydaje się prawdziwym wybawieniem – tym bardziej, że rozdrabnianie w takim urządzeniu trwa zaledwie kilka sekund.

Suszarka do owoców, warzyw i grzybów

Nadwyżkę owoców i warzyw, której nie udało nam się wykorzystać do przygotowania przetworów, możemy przeznaczyć do suszenia. Nieoceniona w tym celu będzie suszarka do grzybów, w której można suszyć właściwie wszystko, co tylko przyjdzie nam do głowy – od owoców jagodowych, przez jabłka i gruszki, aż po pomidory! Proces suszenia w takim urządzeniu trwa parę godzin, więc trzeba uzbroić się w cierpliwość, ale zapewniamy, że walory smakowe są warte czekania! Nie ma to jak owsianka z bakaliami własnego przemysłu albo sałatka z pomidorami dojrzewającymi w wakacyjnym słońcu – nie mówiąc już o bajecznie pachnącej zupie grzybowej z jesiennych zdobyczy leśnych. Suszone owoce i warzywa to prawdziwa skarbnica doskonałego smaku i cennych składników odżywczych – nie może ich zabraknąć w żadnej spiżarni.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCzy UE traktuje Polskę bardziej surowo niż inne kraje? Polacy są w tej kwestii podzieleni
Następny artykułKomisja ds. pedofilii zaproponowała Episkopatowi powołanie zespołu do zbadania akt kościelnych