A A+ A++

Zapomnij o bułce tartej. Ten dodatek do fasolki to hit

Jak przyrządzić fasolkę szparagową?

Jak przyrządzić fasolkę szparagową?

Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK

AFAL

06.07.2024 16:37, aktual.: 06.07.2024 16:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szparagi, bób, cukinia czy fasolka szparagowa królują w letnich jadłospisach. Ta ostatnia cieszy się szczególną popularnością zarówno wśród małych, jak i dużych smakoszy. Zwykle przyrządza się ją z dodatkiem bułki tartej i masła, ale jest też inny sposób. Wypróbuj, a nie pożałujesz.

Sezon na fasolkę szparagową nie trwa zbyt długo, dlatego latem warto ją włączyć do swojego jadłospisu. W upalne dni chętniej sięgamy po lekkie i nieskomplikowane dania, nad którymi nie trzeba się głowić i spędzać długich godzin w kuchni. Fasolka rządzi na naszych stołach zazwyczaj w formie dodatku, np. do mięsa. Ale może też być daniem głównym. Zobaczcie, jak ją przygotować.

Fasolka szparagowa, czyli “królowa” letnich stołów

Nie da się ukryć, że fasolka szparagowa z bułką tartą i odrobiną masła to niemała bomba kaloryczna. Takie danie to smak dzieciństwa, który kojarzy się z latem i kuchnią babci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeśli zależy ci na zdrowszej alternatywie, bułkę tartą możesz zastąpić prażonymi orzechami albo ziarnami, np. sezamu czy słonecznika. Zrezygnuj wówczas z masła i wykorzystaj oliwę. Ugotowaną fasolkę możesz też podać z jogurtem naturalnym i dodatkiem ulubionych ziół.

Zobacz też: Dodaj łyżkę do wody. Fasolka jak u babci

Alternatywa dla fasolki z zasmażką

Jeśli znudziła ci się tradycyjna zasmażka, spróbuj czegoś mniej oczywistego. Najpierw dokładnie umyj fasolkę i odetnij jej końcówki. Następnie wrzuć ją do garnka z gotującą się wodą z dodatkiem soli i gotuj kilkanaście minut. Po 8 minutach możesz spróbować, czy jest dobra. Rozgotowana niestety traci swój smak. Warto wspomnieć, że żółta fasolka szparagowa gotuje się nieco szybciej niż zielona.

Odcedź fasolkę i rozgrzej patelnię. Najlepiej na dobrej jakości oliwie. Później podsmaż czosnek i starty imbir. Możesz też wykorzystać ulubioną mieszankę przypraw. Dodaj ugotowaną fasolkę szparagową, a następnie wlej sos sojowy i kilka łyżek wody. Po kilku minutach zdejmij z palnika. Możesz ją podać z dodatkiem prażonego sezamu. Sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i dodatek do mięsa czy ryby.

Czytaj również: Fasolka po bretońsku. Pyszny przepis od Magdy Gessler

Zapraszamy na grupę na Facebooku – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNie ma drugiego takiego miejsca w Warszawie. Na schodkach pawilonów Azerowie, Kurdowie, Turcy i Hindusi
Następny artykułWetrzyj kilka kropel w twarz. Plamki szybko znikną