A A+ A++

W ramach przygotowań do majówkowego grillowania odwiedziliśmy trzy sklepy w Warszawie. Szukaliśmy 10 produktów z tych samych kategorii o podobnej gramaturze. Uwzględniliśmy pozycje bezmięsne. Trzeba jednak podkreślić, że niektóre z nich są obecnie na promocji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W koszyku na grilla znalazły się takie produkty jak:

  • kiełbasa,
  • karkówka,
  • ketchup,
  • musztarda,
  • papryka,
  • cebula,
  • cukinia,
  • chleb,
  • węgiel drzewny lub brykiet,
  • podpałka do grilla.

Najtańszy koszyk na grilla oferuje Lidl (99 zł). Ten sklep wyróżnia się ofertą na karkówkę (w marynacie suchej), która na promocji kosztuje 19,99 zł (cena regularna to 32,99 zł/kg).

W Biedronce za zestaw 10 produktów na grilla trzeba zapłacić 107,66 zł. Aktualnie trwa promocja 1+1 na kiełbasę śląską Krainę Wędlin (550 g) – jedno opakowanie kosztuje 6,50 zł (przy zakupie dwóch). W Biedronce nie znaleźliśmy podpałki, więc cena pochodzi z najnowszej gazetki.

Z naszych obliczeń wynika, że najwięcej za zakupy produktów na grilla zapłacimy w Carrefourze. Musimy na nie wydać 122,49 zł, czyli o ponad 23 zł więcej niż w Lidlu i prawie 15 zł więcej niż w Biedronce.

Co ciekawe, we wszystkich sklepach była dostępna ta sama musztarda Kamis w różnych rodzajach (delikatesowa, sarepska, chrzanowa) i zarówno w Biedronce, jak i w Lidlu trzeba zapłacić 3,49 zł za jeden słoik. Z kolei w Carrefourze cena jest o złotówkę niższa.

Z kolei w przypadku ketchupu warto podkreślić, że w Biedronce wybraliśmy ten od firmy Madero, a w Lidlu od firmy Kania i ceny są zbliżone. Natomiast w Carrefourze był to kultowy i nieco droższy Pudliszki.

Trudno wyobrazić sobie polskiego grilla bez kiełbasy, ale na razie jej ceny są zróżnicowane. Poza Biedronką, która zdecydowała się na promocje, musimy zapłacić za ten przysmak ponad 20 zł/kg (w Lidlu) i ponad 30 zł/kg (w Carrefourze).

Której kiełbasy unikać? Dietetyczka tłumaczy

Warto jednak pamiętać, że liczy się nie tylko cena, lecz także jakość. Choć koneserzy starają się kupować kiełbasę na grilla w dedykowanych sklepach mięsnych, to czasem nie mają na to czasu. W związku z tym Aleksandra Kureń, dietetyk kliniczny z Centrum Respo, wskazuje, na co zwrócić uwagę i których przysmaków unikać.

Co najważniejsze, kiełbasa to przede wszystkim wyrób mięsny, więc zawartość czystego mięsa powinna być w niej więc jak najwyższa – najlepiej powyżej 90 proc. Dietetyczka zwraca uwagę, że dobra kiełbasa to taka, która zawiera jak najmniej dodatków: stabilizatorów, wzmacniaczy smaku, konserwantów.

Wielu producentów dodaje do kiełbas cukier i sól. Ich obecność w składzie nie musi dyskwalifikować produktu pod warunkiem zachowania umiaru.

Jeśli cukru nie więcej niż 1g/100 g około 1 g lub mniej, to nie ma problemu. Jego większa ilość powinna nas już zaniepokoić. Z kolei spożycie soli nie powinno przekraczać 5 g na dobę, więc kiełbasa, która w 100 g zawiera 50 proc. tej ilości, nie będzie najlepszym wyborem.

Dietetyczka wskazuje, że w Lidlu kiepskim wyborem będzie kiełbasa zwyczajna Baroni, z kolei w Biedronce – kiełbasa śląska Morliny.

Maria Glinka, dziennikarka WP Finanse

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNa kierowców i pieszych patrzy z góry dron.
Następny artykułOdwołanie szkolenia „ABC tworzenia projektu”