A A+ A++

Właściciele punktów gastronomicznych mają świadomość, że największe zyski osiągają w czasie tzw. wysokiego sezonu. Czyli wtedy, gdy do ich krajów przyjeżdżają turyści z całej Europy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tego względu przedsiębiorcy starają się wykorzystać ten okres jak najlepiej. Pomysłów, jak nakłonić klientów do zostawienia w restauracji większej ilości pieniędzy, jest bez liku.

Chcesz dobry stolik? Zapłać ekstra

Najbardziej kreatywny okazał się jeden z lokali w Andaluzji na południu Hiszpanii. Jego właściciel wprowadził opłaty za rezerwację najbardziej pożądanych stolików. Klientka cytowana przez serwis sevillasecreta.co powiedziała, że zarezerwowała miejsce dla dwóch osób na tarasie. Kobieta twierdzi, że choć stoliki, które były na słońcu, nie były zarezerwowane, ona i jej towarzysz zostali usadzeni w cieniu.

Gdy poprosiliśmy o zamianę, kelnerka stwierdziła, że rezerwacja tych stolików wymaga dodatkowej opłaty 10 euro – czytamy.

Właściciel restauracji tłumaczy jednak, że nie chodzi o prosty podział “w słońcu” – “w cieniu”. Przedsiębiorca przyznał, że dodatkową opłatą zostały obarczone rezerwacje miejsc w pierwszym rzędzie, czyli z najlepszym widokiem.

Restauracje mnożą opłaty

Podobne przykłady można bez trudu znaleźć także w innych południowych krajach Europy. W lokalu we włoskiej Ligurii obsługa dopisuje do rachunku 2 euro, jeżeli klient poprosi o dodatkowy talerz, by podzielić się swoim posiłkiem. Restauracja tłumaczyła to faktem, że ponosi dodatkowe koszty, korzystając ze zmywarki.

W restauracji w regionie Kastylia i Leon ekstra wydatek czeka natomiast konsumenta, gdy ten zażąda podania sztućców. Taka usługa kosztuje 1 euro. Lokal, wzorem włoskiego odpowiednika, każe również płacić za dodatkowe talerze.

Onet pisze, że w praktykowane są również dodatkowe opłaty za każde podejście kelnera do stolika. Jedna taka wizyta kosztuje 20 centów, co finalnie może przełożyć się na dodatkowe 1-2 euro więcej na rachunku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWspólnota Chemin Neuf obchodzi swe 50-lecie
Następny artykułAwans Marczyka i Gospodarczyka