A A+ A++

W sobotę (18.06), na Placu Polonii Amerykańskiej w Brzegu odbył się pierwszy z zaplanowanych pięciu na Opolszczyźnie „Pikników z Produktem Polskim – Bitwa regionów”. W kulinarnym wydarzeniu rywalizowało 10 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatów brzeskiego i namysłowskiego.


  • „Koła Gospodyń Wiejskich to dusza i serce polskiej wsi. Cieszę się, że do Brzegu przybywają one, aby dzielić się z nami tą wspaniałą tradycją kulinarną i kulturalną. Naszym dziedzictwem” – mówił podczas otwarcia pikniku Wojciech Komarzyński, dyrektor  Opolskiego Oddziału Regionalnego ARiMR.

Pierwsze miejsce w powiatowych kwalifikacjach „Bitwy regionów” zajęło Samodzielne KGW Chróścina, które przygotowało „Pymchy gryczane z twarogiem i sosem z lebiody”. Drugie miejsce zdobyło KGW Strzelce Namysłowskie z daniem „Wołowina z serem, duszona w piwie z ciemnymi kluskami i surówką”. Trzecią pozycję wywalczyło KGW Przeczów przygotowując „Cepliny babcine”.

Przypomnijmy, że organizatorami pikniku byli: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Gmina Brzeg oraz Brzeskie Centrum Kultury.

Poprzedni artykuł„Bezpiecznie na wsi mamy, bo ryzyko upadków znamy”
Następny artykułPolicjanci podsumowali długi weekend na drogach w regionie. Blisko 200 kierowców ukaranych za przekroczenie prędkości

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułStartuje Smykolandia 2022, czyli pokazy kina plenerowego dla najmłodszych
Następny artykułWłoscy eksperci: Latem możliwa nowa fala zakażeń koronawirusem