W sobotę (18.06), na Placu Polonii Amerykańskiej w Brzegu odbył się pierwszy z zaplanowanych pięciu na Opolszczyźnie „Pikników z Produktem Polskim – Bitwa regionów”. W kulinarnym wydarzeniu rywalizowało 10 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatów brzeskiego i namysłowskiego.
- „Koła Gospodyń Wiejskich to dusza i serce polskiej wsi. Cieszę się, że do Brzegu przybywają one, aby dzielić się z nami tą wspaniałą tradycją kulinarną i kulturalną. Naszym dziedzictwem” – mówił podczas otwarcia pikniku Wojciech Komarzyński, dyrektor Opolskiego Oddziału Regionalnego ARiMR.
Pierwsze miejsce w powiatowych kwalifikacjach „Bitwy regionów” zajęło Samodzielne KGW Chróścina, które przygotowało „Pymchy gryczane z twarogiem i sosem z lebiody”. Drugie miejsce zdobyło KGW Strzelce Namysłowskie z daniem „Wołowina z serem, duszona w piwie z ciemnymi kluskami i surówką”. Trzecią pozycję wywalczyło KGW Przeczów przygotowując „Cepliny babcine”.
Przypomnijmy, że organizatorami pikniku byli: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Gmina Brzeg oraz Brzeskie Centrum Kultury.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS