A A+ A++
fot. materiały prasowe

Materiał wykorzystany do wykonania blatu kuchennego ma ogromne znaczenie w późniejszym użytkowaniu. Powinien spełniać on szereg wymogów, aby codzienne gotowanie przy nim było wygodne i komfortowe. Jaki blat kuchenny połączy komfort użytkowania i funkcjonalność? Na co zwrócić uwagę, wybierając ten, który najlepiej spełni oczekiwania domowników? Sprawdźmy.

Producenci blatów kuchennych prześcigają się w mnogości materiałów, które wykorzystują do ich wytwarzania. Do najpopularniejszy propozycji zaliczamy blaty wykonane z:

  • kamienia,

  • spieku kwarcowego,

  • drewna,

  • ceramiki,

  • laminatu.

Możesz spotkać się także z rzadziej wykorzystywanymi materiałami takimi, jak szkło czy metal. Każda z możliwości przedstawia szereg zalet. Niektóre materiały mają także swoje wady, o których warto wiedzieć przed dokonaniem wyboru.

Oto przykład. Choć płyty drewniane są naprawdę piękne, nie są zbyt odporne na zarysowania czy poplamienia. Wymagają także odpowiedniej pielęgnacji.

Blat kuchenny ze spieku kwarcowego

fot. materiały prasowe

Jednym z najbardziej funkcjonalnych materiałów na kuchenne blaty jest spiek kwarcowy, znany także pod nazwą konglomeratu kwarcowego. Materiał ten jest wykonany z połączenia zmielonego kwarcu z żywicą i przedstawia doskonały stosunek ceny do jakości. Dzięki mnogości wzorów i kolorów z powodzeniem dobierzesz model pasujący do kuchennej aranżacji. Nawet tej najbardziej fantazyjnej.

Jakie zalety mają blaty kwarcowe?

Spiek kwarcowy jest niezwykle wytrzymałym materiałem, który posłuży Ci przez wiele lat. Jest odporny na pęknięcia, zarysowania czy rozmaite uszkodzenia mechaniczne, o które nietrudno w kuchni podczas codziennego gotowania. Tworzywo kwarcowe nie chłonie wody, zatem jest ono odporne na wszelkie zalania oraz zabrudzenia. Wysoka higiena w kuchni jest bardzo istotna, a wybierając blat z konglomeratu, nie będziesz miała problemu z utrzymaniem go w czystości. W większości przypadków wystarczy przetrzeć go szmatką lub ręcznikiem papierowym zwilżonym wodą. Blaty ze spieków zapobiegają rozwojowi pleśni i grzybów, co ma niebagatelne znaczenie w kuchni.

Wiele możliwości

Blaty ze spieku kwarcowego dają możliwość dowolnej obróbki. Składając zamówienie, z powodzeniem uwzględnisz w nim wiele indywidualnych, istotnych dla Ciebie czynników takich, jak chociażby wbudowany ociekacz. Występują one w różnych grubościach i rozmiarach. Dzięki temu dokładnie dopasujesz płytę do własnych potrzeb, a także parametrów kuchennych szafek i całego pomieszczenia. Taki walor sprawi, że zyskasz wysoką funkcjonalność użytkowania połączoną z elegancją i ponadczasowym wyglądem.

Źródło: https://www.e-stone.pl/oferta/blaty-kuchenne/

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWikana wprowadza na rynek Nowe Bronowiece w Lublinie
Następny artykułSEASUN BIOMATERIALS dostarcza lokalny system do szybkiej diagnostyki molekularnej COVID-19 w miasteczku akademickim Narodowego Uniwersytetu Seulskiego (NUS)