A A+ A++



Zastanawiałeś się kiedyś, czy można po prostu odciąć pleśń z sera i nadal go jeść? Zdaniem doktora Karana Rajana z Uniwersytetu Sunderland, wszystko zależy od gatunku sera i stopnia pokrycia pleśnią.

Pleśń, którą widzisz na jedzeniu, jest niczym wierzchołek góry lodowej. Nie możesz zobaczyć, co jest pod powierzchnią, a w tym przypadku grzyba wnikającego do sera – wyjaśnia dr Karan Rajan z Uniwersytetu Sunderland w Wielkiej Brytanii.

Zobacz również:

Tajemnica zdrowych serków pleśniowych rozwiązana

Tajemnica zdrowych serków pleśniowych rozwiązana

W opinii naukowca, twarde sery, takie jak cheddar, parmezan i szwajcarskie odmiany, można bezpiecznie spożywać, nawet jeśli są spleśniałe, pod warunkiem przestrzegania pewnych wytycznych.

Po pierwsze, kluczowe jest, aby na powierzchni rosła tylko “pojedyncza mała kolonia” pleśni – zaznacza doktor Rajan. Jeśli ser roi się od zarodników, od razu należy go wyrzucić.

Po drugie, jak tłumaczy lekarz, powinniśmy odcinać “margines bezpieczeństwa” wokół pleśni we wszystkich kierunkach, gdyż korzenie pleśni mogą wnikać do 2 cm w głąb sera – nawet jeśli są całkowicie niewidoczne gołym okiem.

Choć zdarza się to rzadko, spożycie sera pokrytego pleśnią może skutkować poważnymi reakcjami alergicznymi, biegunką, wymiotami, a nawet dusznością.

Źródło: Daily Star

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNowy Nissan już w Polsce. SUV będzie hitem. Cena?
Następny artykułKoncerty gwiazd za darmo i imprezy w plenerze koło Wrocławia [9-11 sierpnia]