Według badań naukowców, przetwory kozie posiadają pozytywne działanie przy takich chorobach i uciążliwościach jak: egzema, anemia, problemy jelitowe, schorzenia wątroby, płuc, oskrzeli czy astmie. Regularne spożywanie kozich serów (w różnej postaci) to profilaktyka przeciw zawałom i chorobom układu krążenia oraz obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi. Kozie sery zawierają także naturalnie w nich występujące witaminy A, D, E i K, rozpuszczalne w tłuszczach. Wspomniane witaminy odpowiadają między innymi za metabolizowanie węglowodanów, białek i tłuszczów.
Sery kozie zawierają mniej laktozy niż produkty z mleka krowiego, dzięki czemu są one lepiej przyswajane. Ponadto w kozich serach znajduje się mniej kazeiny, będącej przyczyną uczulenia, dzięki czemu ich spożywanie nie wywołuje objawów alergii, często bardzo uciążliwych w przypadku dzieci.
Warto wspomnieć, iż mleko kozie może być niekiedy stosowane zamiast mleka krowiego w preparatach dla niemowląt, które mają trudności z przyswajaniem produktów mlecznych. Można je podawać już od 4 miesiąca życia. Według badań, dzieci pijące kozie mleko systematycznie, w zastępstwie mleka krowiego, wykazują się lepszą odpornością i rzadziej chorują, a ich układ kostno-stawowy rozwija się w prawidłowy sposób.
Dlatego kiedy przyjdzie czas stworzenia kolejnej listy na zakupy, nie zapomnij zamieścić w niej kozich serów.
Przy wyborze produktów spożywczych, zwróć uwagę na certyfikaty żywności, np. Jakość Tradycja. Przyznawany produktom wysokiej jakości z 50-letnią tradycją wytwarzania. Po więcej informacji zapraszamy na www.specjalyregionu.pl
Artykuł powstał w konsultacji merytorycznej z ekspertami, lekarzami z Przychodni Sucholeskiej w Suchym Lesie.
Materiał partnera współfinansowany ze środków UE
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS