A A+ A++



Nowa analiza wskazuje, że odpowiedni poziom witaminy D może zmniejszać ryzyko ciężkiego przebiegu Covid-19 i zgonu. Naukowcy sugerują dbanie o odpowiedni poziom tej witaminy i jeśli potrzeba – suplementację.

Dotychczasowe badania wskazywały, iż niedobór witaminy D zwiększa podatność na wirusowe i bakteryjne infekcje dróg oddechowych.

Obserwacyjne badania sugerowały już także związek między niskim poziomem tej witaminy i Covid-19, ale w tym wypadku mogły działać także inne, związane ze stężeniem witaminy D czynniki, takie jak późny wiek, otyłość, czy inne choroby.

Aby poradzić sobie z tą niepewnością, naukowcy z Trinity College Dublin (Irlandia) i University of Edinburgh (W. Brytania) posłużyli się analizą genów, które wpływają na poziom witaminy D oraz pomiarami ilości światła UV, na którą wystawieni byli ochotnicy.

Kilka zespołów próbowało już opartego na genach podejścia, ale nie znalazło żadnej korelacji.

Według autorów nowej pracy – najprawdopodobniej dlatego, że nie wzięto pod uwagę nasłonecznienia, od którego silnie zależy poziom witaminy.

Nowe, dokładniejsze podejście przy udziale pół miliona mieszkających w Wielkiej Brytanii ochotników pokazało tymczasem, że z uwzględnieniem nasłonecznienia, związek z witaminą jest trzykrotnie silniejszy, niż bez udziału promieni UV.

Im więcej tych promieni w miejscy przebywania ochotników, tym mniejsze ryzyko hospitalizacji i zgonu.

Jednocześnie korelacja z genami okazała się relatywnie słaba.

Choć tego typu analiza nie pozwalała na jasne określenie przyczyn i skutków, to wyniki wskazują, że poziom witaminy D może znacząco wpływać na ryzyko powikłań przy infekcji SARS-CoV-2.

“Nasze badanie dostarcza kolejnych przesłanek ku temu, że witamina D może chronić przed ciężkim Covid-19. Odpowiednio zaprojektowane, randomizowane i kontrolowane badania z suplementacją witaminą D będą tutaj kluczowe. Do tego czasu, przy niskiej cenie i bezpieczeństwie suplementów z witaminą D, można z pewnością doradzić przyjmowanie odpowiednich suplementów i ochronę przed niedoborem witaminy D, szczególnie, że zbliża się zima” – mówi prof. Lina Zgada z Trinity College Dublin.

Substancja ta jest przy tym istotna z punktu widzenia wielu funkcji organizmu, m.in. pomaga utrzymać w dobrym stanie kości i mięśnie – zwracają uwagę naukowcy.

“Przy braku skutecznych terapii przeciw Covid-19, uważamy, że ważne jest, aby być otwartym na pojawiające się wyniki rygorystycznie prowadzonych badań nad witaminą D” – dodaje prof. Evropi Theodoratou z University of Edinburgh.

Zobacz również:

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułInnowierca czy ateista? Dyrektor, który zadawał to pytanie rodzicom, może czuć się bezkarny
Następny artykułDiecezjalny Dzień Sybiraka w Siemiatyczach