Wzmacnia kości i odporność, poprawia nastrój i chroni serce. Mowa o witaminie D, która będzie bohaterką cyklu Twoje Zdrowie w Faktach RMF FM. Jej niedobór może objawiać się zmęczeniem, wahaniami nastroju, problemami ze zdrowiem zębów i dziąseł, a nawet problemami ze snem. Z ekspertami podpowiemy, jak zadbać o jej odpowiedni poziom w organizmie.
Z perspektywy endokrynologa lato i sezon, który jest przed nami, to przede wszystkim witamina D. Patrzymy na nią dziś nie tylko jak na jedną z wielu witamin, która jest rozpuszczalna w tłuszczach i która wpływa na metabolizm kości, jak jeszcze do niedawna się uważało. Dzisiaj wiemy, że aktywna postać witaminy D to hormon, który ma działania plejotropowe, czyli oddziałuje na każdą z naszych komórek. Bardzo duży procent populacji polskiej, i nie tylko polskiej, ma znaczny niedobór witaminy D – podkreśla w rozmowie z RMF FM profesor Beata Matuszek z Uniwersytetu Medycznego w Lublinie. Latem pozwólmy sobie na fizjologiczną produkcję witaminy D w skórze – dodaje.
Według lekarzy, wystarczy odkryć 20 procent powierzchni ciała i przebywać na słońcu w granicach 15-20 minut między 10.00 a 15.00, aby witamina D aktywnie wytwarzała się w naszej skórze i działała na każdą z komórek naszego organizmu.
Pacjenci, którzy mają ciężki niedobór witaminy D powinni przyjmować nadal ją doustnie. Pamiętajmy, że produkcja witaminy D w skórze jest fizjologiczna i nawet gdy przebywamy na słońcu dłużej niż 15-20 minut, to nigdy produkcja witaminy nie jest nadmierna. Po odpowiednim czasie produkcja będzie zablokowana i sami nie przedawkujemy witaminy D – dodaje profesor Beata Matuszek.
Czy specjaliści zalecają sprawdzenie poziomu witaminy D w naszym organizmie? Osoby, które wiedzą, że mają skłonność do niedoboru witaminy D powinny teraz, w letnich miesiącach, kontrolować jej stężenie. Natomiast osoby, które nie miały wcześniej niedoborów nie mają potrzeby, aby kontrolować przed latem. Radziłabym zrobić to we wrześniu. To najlepsza chwila, aby zbadać swój naturalny magazyn witaminy D – dodaje profesor Beata Matuszek. W takich miesiącach jak maj, czerwiec, lipiec, sierpień i wrzesień długość promieni słonecznych jest wystarczająca, aby nasz organizm wyprodukował witaminę D – podkreśla.
Według najnowszych badań naukowców, dla odpowiedniego wchłaniania witaminy D niezbędny jest odpowiedni poziom magnezu w organizmie. Na łamach “Journal of American Osteopathic Association” ukazał się artykuł, w którym naukowcy przekonują również o tym, że magnez dodatkowo chroni nas przed osteoporozą, której rozwój łączy się z niskim poziomem witaminy D. Najwięcej magnezu znaleźć można w orzechach, migdałach, płatkach owsianych, kaszach i zielonych warzywach.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS