Kalafior to zdecydowanie jedno z najzdrowszych warzyw, po które z powodzeniem sięgać mogą osoby będące na diecie i dbające o formę oraz szczupłą sylwetkę. Kalafior jest bowiem bogaty w prawie wszystkie witaminy i składniki mineralne, a przy tym rekordowo niskokaloryczny. Jedna filiżanka posiekanego, surowego kalafiora, ważąca ok 107 gram, zawiera:
-
zaledwie 27 kalorii,
-
2 gramy białka,
-
0,3 grama tłuszczu,
-
5 g węglowodanów,
-
24 miligramy wapnia,
-
16 mg magnezu,
-
47 mg fosforu,
-
320 mg potasu,
-
51,6 mg witaminy C
-
16,6 mikrogramów witaminy K
-
0,197 mcg witaminy B6
-
61 mcg kwasu foliowego.
Oznacza to, że jedna filiżanka tego warzywa zapewnia aż 77 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę C, 20 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę K i 10 procent dziennego zapotrzebowania na witaminę B6 i kwas foliowy.
Kalafior jest także cennym źródłem tiaminy, ryboflawiny oraz niacyny kwasu pantotenowego.
Badania wykazały, że kalafior chroni komórki przed stresem oksydacyjnym, może zapobiegać nowotworowi piersi, wspomaga trawienie i pracę układu sercowo-naczyniowego, a nawet zapobiega osteoporozie. Lekarze i dietetycy przekonują więc, że powinniśmy sięgać po to warzywo jak najczęściej – spożywając je zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej.
Jednym z prostych i smacznych dań na bazie kalafiora są wegetariańskie steki, które pokochają nie tylko wielbiciele kuchni roślinnej, ale także zatwardziali mięsożercy. Jak je przygotować?
Wegetariańskie steki z kalafiora
Składniki:
-
1 kalafior,
-
oliwa,
-
sól,
-
granulowany czosnek,
-
papryka w proszku.
Przygotowanie:
-
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Pokrój kalafiora na plastry grubości 2 cm.
-
Gotowe steki wysmaruj dokładnie oliwą, oprósz solą i połóż na rozgrzanej patelni.
-
Steki smaż przez około trzy minuty na średnim ogniu aż do zrumienienia się. Przewróć steki na drugą stronę i smaż ponownie przez trzy minuty.
-
Obsyp steki granulowanym czosnkiem i papryką w proszku.
-
Przygotowane steki warzywne wstaw do piekarnika np. na blaszce do pieczenia.
-
Piecz steki przez 15 minut, przewracając je dwa razy.
Smacznego!
Jak przyrządzić pieczonego kalafiora?Interia Kulinaria
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS