A A+ A++

Wege przepisy

Jak zrobić naleśniki wegetariańskie? Przepis podstawowy na naleśniki bezjajeczne (25 min, 20 naleśników)

Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki gazowanej wody mineralnej, 1 łyżka oliwy, sól. Ponadto: olej rzepakowy/kokosowy.

Przygotowanie: Wsypać mąkę do misy miksera. Stopniowo wlewać wodę, oliwę, miksując końcówkami do wyrabiania ciasta. Dodać szczyptę soli. Rozgrzać tłuszcz na patelni i wlewać porcje ciasta, smażyć po 2 minuty z każdej strony lub do zrumienienia ciasta. Podawać z dowolnym nadzieniem.

Jak zrobić pierogi? Przepis na pierogi z bobem (czas przygotowania 50 min, 60 pierogów)

Ciasto: 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka oliwy, 1 szklanka ciepłej wody (lub więcej). Farsz: 500 g młodego bobu, 1 cebula, 1 łyżka oleju rzepakowego/ kokosowego, sól, pieprz.

Przygotowanie farszu: Bób umyć i ugotować do miękkości w posolonym wrzątku. Odcedzić, ostudzić i zmielić w maszynce. Cebulę obrać, drobniutko posiekać i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, po czym dodać do bobu. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać farsz starannie.

Przygotowanie pierogów: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać oliwę oraz tyle letniej, przegotowanej wody, aby wyrobić dość elastyczne ciasto. Rozwałkować je i szklanką wykroić krążki. Na każdy nałożyć porcję farszu i sklejać pierogi. Ugotować w posolonym wrzątku.

Jak zrobić jaglankę? Przepis na jaglankę z kalarepką i bobem (czas przygotowania 40 minut, 4–6 porcji)

Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej, 1 szklanka ryżu jaśminowego, 2 kalarepki, 150 g bobu świeżego/mrożonego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 3 szklanki bulionu warzywnego, pół szklanki białego wytrawnego wina, 1 łyżka posiekanego zielonego tymianku, sól, świeżo zmielony czarny pieprz. Ponadto: olej kokosowy.

Przygotowanie: Kaszę zalać wrzątkiem, odstawić. Kalarepki obrać, pokroić w plastry. Bób i kalarepkę ugotować, wystudzić, bób obrać. Cebule i czosnek obrać, posiekać. W rondlu z grubym dnem rozpuścić olej, wymieszać. Wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać ryż, wymieszać. Wlać wino, gotować na małym ogniu do wchłonięcia płynu. Następnie dolać bulion i gotować na małym ogniu 20 minut, często mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Zdjąć z kuchenki, doprawić. Kaszę osączyć. Dodać sok i skórkę cytrynową, bób, kalarepkę, kaszę i tymianek. Dusić ok. 5 minut. Wymieszać, przykryć. Odczekać, aż potrawa dojdzie.

Więcej wege przepisów także na Wielkanoc w książce “Wiosna Wege”.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł„Nasi wielcy bohaterowie”
Następny artykułPOWIAT. 87 interwencji, nie przestrzegali zasad bezpieczeństwa