Wątroba to jeden z najważniejszych organów, pełniący szereg istotnych funkcji w organizmie. Nie tylko oczyszcza i filtruje krew z substancji toksycznych, ale bierze również udział w istotnych procesach metabolicznych i wzmacnia odporność organizmu. W skrócie wątroba pełni cztery podstawowe funkcje, takie jak:
-
detoksykacyjna
-
metaboliczna
-
filtracyjna
-
magazynująca
Wątroba bierze także udział w przemianie węglowodanów i białek w tłuszcze.
Kiedy wątroba zaczyna chorować lub proces jej działania zostaje zachwiany, organizm zaczyna wysyłać nam istotne sygnały. Te najczęstsze to:
-
przewlekłe zmęczenie
-
alergie
-
podkrążone oczy
-
nietolerancje pokarmowe
-
spadek libido
-
biegunki lub zaparcia
-
bóle głowy i skroni
-
problemy skórne (wypryski, trądzik, szary kolor skóry)
-
stany depresyjne
-
ciemnożółty kolor moczu
-
zaburzenia hormonalne
-
choroby tarczycy
Przez wzgląd na istotną rolę, jaką ten organ pełni w organizmie, powinniśmy regularnie kontrolować wątrobę, reagować na wszystkie niepokojące objawy i dbać i dietę, która ma niebagatelny wpływ na jej zdrowie i kondycję.
Dieta dla zdrowej wątroby
W diecie wątrobowej powinny więc znaleźć się:
-
zielone warzywa liściaste
-
jęczmień
-
ciemne winogrona
-
czarne jagody, jeżyny
-
marchew
-
buraki
-
amarantus i proso (kasza jaglana)
-
babka płesznik
-
kurkuma
-
czarnuszka
-
ostropest plamisty
-
kurczak, indyk, chuda cielęcina
-
chude sery
-
jaja
-
świeże ryby
Ważną rolę w wsparciu wątroby pełnią także dobre tłuszcze, takie jak nierafinowane oleje roślinne czy masło klarowane. To w nich rozpuszcza się witamina D, ale także witaminy A, E oraz K, które mają istotny wpływ na prawidłową pracę tego organu.
Wątroba kocha zielone warzywa Picsel123RF/PICSEL
Wątroba nie znosi tych warzyw. Lepiej wyklucz je z diety
Choć wątroba lubi warzywa i powinniśmy serwować je jej jak najczęściej, to warto pamiętać, że chodzi tutaj głównie o warzywa świeże, duszone lub gotowane. Smażone warzywa, szczególnie na głębokim oleju, przyczyniają się do nagromadzenia tłuszczu w wątrobie, a jeśli doszło do przypalenia potrawy, to jej zwęglone części nie tylko obciążają organ, ale są także bardzo niebezpieczne dla zdrowia.
W diecie dla wątroby powinniśmy także unikać pleśni. Czasem zdarza się bowiem, że oddzielamy lekko spleśniałą część warzywa od reszty i zjadamy tę nietkniętą. To błąd, bo rakotwórcze mykotoksyny zdążyły już zająć całe warzywo i są dla nas bardzo groźne. W skrajnych wypadkach mogą doprowadzić do zwłóknienia organu, a nawet martwicy!
Jak powinna być dieta dla seniora?Newseria Lifestyle
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS