A A+ A++

Wątroba to jeden z najważniejszych organów, pełniący szereg istotnych funkcji w organizmie. Nie tylko oczyszcza i filtruje krew z substancji toksycznych, ale bierze również udział w istotnych procesach metabolicznych i wzmacnia odporność organizmu. W skrócie wątroba pełni cztery podstawowe funkcje, takie jak:

  • detoksykacyjna

  • metaboliczna

  • filtracyjna

  • magazynująca

Wątroba bierze także udział w przemianie węglowodanów i białek w tłuszcze.

Kiedy wątroba zaczyna chorować lub proces jej działania zostaje zachwiany, organizm zaczyna wysyłać nam istotne sygnały. Te najczęstsze to:

  • przewlekłe zmęczenie

  • alergie

  • podkrążone oczy

  • nietolerancje pokarmowe

  • spadek libido 

  • biegunki lub zaparcia

  • bóle głowy i skroni

  • problemy skórne (wypryski, trądzik, szary kolor skóry)

  • stany depresyjne 

  • ciemnożółty kolor moczu

  • zaburzenia hormonalne

  • choroby tarczycy

Przez wzgląd na istotną rolę, jaką ten organ pełni w organizmie, powinniśmy regularnie kontrolować wątrobę, reagować na wszystkie niepokojące objawy i dbać i dietę, która ma niebagatelny wpływ na jej zdrowie i kondycję.

Dieta dla zdrowej wątroby

W diecie wątrobowej powinny więc znaleźć się: 

  • zielone warzywa liściaste

  • jęczmień

  • ciemne winogrona

  • czarne jagody, jeżyny

  • marchew

  • buraki

  • amarantus i proso (kasza jaglana)

  • babka płesznik

  • kurkuma

  • czarnuszka 

  • ostropest plamisty

  • kurczak, indyk, chuda cielęcina

  • chude sery

  • jaja

  • świeże ryby

Ważną rolę w wsparciu wątroby pełnią także dobre tłuszcze, takie jak nierafinowane oleje roślinne czy masło klarowane. To w nich rozpuszcza się witamina D, ale także witaminy A, E oraz K, które mają istotny wpływ na prawidłową pracę tego organu.

Wątroba kocha zielone warzywa Picsel123RF/PICSEL

Wątroba nie znosi tych warzyw. Lepiej wyklucz je z diety

Choć wątroba lubi warzywa i powinniśmy serwować je jej jak najczęściej, to warto pamiętać, że chodzi tutaj głównie o warzywa świeże, duszone lub gotowane. Smażone warzywa, szczególnie na głębokim oleju, przyczyniają się do nagromadzenia tłuszczu w wątrobie, a jeśli doszło do przypalenia potrawy, to jej zwęglone części nie tylko obciążają organ, ale są także bardzo niebezpieczne dla zdrowia.

W diecie dla wątroby powinniśmy także unikać pleśni. Czasem zdarza się bowiem, że oddzielamy lekko spleśniałą część warzywa od reszty i zjadamy tę nietkniętą. To błąd, bo rakotwórcze mykotoksyny zdążyły już zająć całe warzywo i są dla nas bardzo groźne. W skrajnych wypadkach mogą doprowadzić do zwłóknienia organu, a nawet martwicy!

Jak powinna być dieta dla seniora?Newseria Lifestyle

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułРазрушили дома, ранили младенца: последствия удара авиабомб по Харькову (фото)
Następny artykułZastrzelili niedźwiedzia, który biegał po słowackim Liptowskim Mikułaszu