A A+ A++



“Dietą możemy wzmocnić odporność i odganiać od siebie wirusy” – przekonują w rozmowie z RMF FM dietetycy. “Witaminy, które sponsorują naszą odporność to witamina D i witamina C” – precyzuje Agnieszka Piskała-Topczewska. Wiele osób ma długi weekend, a dzięki temu więcej czasu, by dokładniej niż zazwyczaj zaplanować posiłki. W Faktach RMF FM sprawdzamy, jak w środku sezonu wirusowego, możemy wzmocnić nasze zdrowie odpowiednim jedzeniem.

Zobacz również:

Jak wzmocnić odporność jesienią? “Aronia wspomaga wszystko”

Jak wzmocnić odporność jesienią? "Aronia wspomaga wszystko"

Witamina C znajduje się przede wszystkim w surowych warzywach i owocach. Witamina D powinna być suplementowana w Polsce, według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia. Jest u nas 60 słonecznych dni, to za mało, by wytworzyła się naturalna witamina D. Do naszego jadłospisu zapraszamy produkty kiszone, można kisić praktycznie wszystko, nie tylko kapustę, buraki i ogórki, ale również rzodkiewki i śliwki. Bakterie probiotyczne, które zasiedlają nasz przewód pokarmowy, nie tylko walczą z patogenami, które dostają się do naszego organizmu przez przewód pokarmowy, ale również akcelerują produkcję przeciwciał, które powstają w jelicie cienkim. Ich rola jest olbrzymia, jeśli chodzi o poprawę odporności. Wszystko sprowadza się do tego, by jeść regularnie i w sposób urozmaicony, najlepiej około 60. różnych produktów w skali jednego tygodnia. Raz marchewka, raz jabłko, raz ryba, raz mięso – dodaje w rozmowie z RMF FM dietetyk.

Ziemniaki jako źródło witaminy C

Zobacz również:

Dlaczego warto jeść młode ziemniaki?

Dlaczego warto jeść młode ziemniaki?

Głównym źródłem witaminy C w diecie Polaków są ziemniaki. To jest zalecane, jeśli odpowiednio ugotujemy ziemniaki: gotujemy je bez wody, na parze albo od gorącej wody, bo niestety większość z nas gotuje ziemniaki od zimnej wody, i ta witamina C rozpuszczalna w wodzie przechodzi do tego roztworu i potem to usuwamy. Ważne jest też, by jeść ziemniaki w zdrowszej formie, gotowanej, w postaci frytek na pewno ziemniaki nie będą dla nas tak zdrowe – dodaje Agnieszka Piskała-Topczewska.

Naturalne antybiotyki

Gdy sezon infekcyjny jest w pełni, według dietetyków warto zwrócić uwagę na produkty, które nazywają naturalnymi antybiotykami. Tak określiłabym związki siarki obecne w czosnku, cebuli i porze. Szczególnie jeżeli są to produkty surowe, będziemy mieć większy udział tych składników. Kolejna rzecz to przeciwutleniacze, które są obecne w pomarańczowych, czerwonych i fioletowych owocach i warzywach. To cytrusy, ale też mrożone owoce takie jak jagody, borówki, truskawki i maliny – podkreśla dietetyk Monika Stromkie-Złomaniec. 

Nasza odporność, jak zauważymy, często jest w jelitach. Naszą odporność osłabia żywność przetworzona: fast food, batoniki, ciastka. Te produkty wpływają negatywnie na naszą florę bakteryjną, zabierają nam dobre bakterie, wtedy łatwiej jest zadomowić i rozsiać się bakteriom patogennym

Opracowanie:

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPiotrków: Uroczystości 103. rocznicy odzyskania niepodległości – DUŻO ZDJĘĆ
Następny artykuł1,75 mln zł nagród za szczepienia dla gmin powiatu gorlickiego. Sprawdź, kto wygrał w rządowym konkursie!