A A+ A++

Smardze zaczynają się pojawiać w Polsce zwykle w marcu i kwietniu. W tym roku grzybiarze natknęli się na nie już w lutym, a teraz rosną nawet na Pustyni Błędowskiej. Zbierać je można tylko w niektórych miejscach.

W Polsce można spotkać kilka gatunków tych grzybów. Uważane są za przysmak. Bardzo smaczne są na przykład smardze duszone w śmietanie, świetnie nadają się także do faszerowania. Za kilogram świeżych grzybów trzeba zapłacić nawet kilkaset złotych. W internecie znaleźć można teraz wiele relacji z grzybobrań np. na Słowacji, grzybiarze wrzucają zdjęcia pełnych koszyków. Smardze zbierane są także w innych krajach.

W Polsce smardze można głównie podziwiać

Smardze zaczynają się pojawiać w Polsce zwykle w marcu i kwietniu. W tym roku grzybiarze natknęli się już na nie już w lutym, a teraz rosną wszędzie, miejscami w dużych ilościach. Grzybiarze znaleźli je nawet na Pustyni Błędowskiej.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułRekordowy rok Grupy PZU – w 2023 r. zarobiła blisko 5,8 mld zł
Następny artykułNowa atrakcja w powiecie otwarta