A A+ A++

Więcej glazury lodowej w mrożonych rybach niż wynikało z deklaracji czy liście porzeczki w oregano – to rezultaty kontroli UOKiK. Na 80 sprawdzonych próbek ryb mrożonych i przetworów, zastrzeżenia urzędu wzbudziło 56 proc., zaś z 20 próbek przypraw – dziewięć.

zdjęcie ilustracyjne /Pixabay

Sprawdzano jakość ryb mrożonych, konserw i marynat rybnych. Na 80 sprawdzonych próbek zastrzeżenia wzbudziło 45 z nich. To wyniki testów Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z IV kwartału tego roku. 

Okazało się, iż np. mrożone ryby pokryte glazurą lodową miały jej więcej, niż to wynikało z deklaracji – na 21 sprawdzonych pod tym kątem próbek, negatywne wyniki stwierdzono w ośmiu.

W laboratoriach UOKiK-u sprawdzono także jakość przypraw: pieprzu, szafranu, oregano, papryki mielonej, chili, kurkumy i kminu rzymskiego. Na 20 zbadanych próbek, zastrzeżenia urzędu wzbudziło dziewięć. Najgorzej wypadło oregano, które okazało się mieszanką z rozdrobnionymi liśćmi innych roślin, np. porzeczki czy żurawiny. 

Zobacz również:

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKolęduj w wigilijną noc
Następny artykułEmerytury i renty dotrą przed świętami