A A+ A++

Po dwuletniej przerwie powraca Festiwal Zbójnickie Jadło o Złote Parzenice. Jego uczestnicy będą się bawić w zbójnickiej scenerii przy akompaniamencie góralskiej muzyki. W takich warunkach jeszcze bardziej będą smakować regionalne dania sporządzone z serów, baraniny, jagnięciny, wieprzowiny czy wołowiny.

Siódma edycja kulinarnego festiwalu rozpocznie się 13 sierpnia o 12.00 w Karczmie Góralskiej Tomasza Brachaczka przy ulicy Nadrzecznej 1 w Ustroniu. – Główną nagrodą są dwie parzenice pokryte 24-karatowym złotem. Będziemy sięgać do najstarszych tradycji sporządzania dań na ogniu. Zadaniem drużyn będzie sporządzenie dania zbójnickiego. Zasięg terytorialny festiwalu nie jest ograniczony, dlatego też zaprosiliśmy ekipy z różnych regionów Polski i Europy – mówią Aleksandra i Wiesław Wróblewscy, prowadzący „Bacówkę u Wiecha”.

Celem festiwalu jest promocja zapomnianych dań pasterskich sporządzanych na ogniu oraz wymiana receptur i wiedzy o produktach regionalnych.

Wstęp na festiwal jest wolny.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułDrifty, koncerty i pokaz laserów na pożegnanie starego autodromu
Następny artykułEnergetyczna strategia rządu budzi wątpliwości górników