Dzisiaj, 19 stycznia (13:35)
Prezes UOKiK Tomasz Chróstny, na podstawie wyników kontroli Inspekcji Handlowej, wszczął postępowanie wyjaśniające wobec spółek Polskie Sklepy Odzieżowe i Lord. Pierwsza jest producentem m.in. ubrań Lavard. Sprawa dotyczy składu surowcowego umieszczanego na metkach. Jak się okazuje, nie zawsze to, co na etykiecie, jest zgodne z rzeczywistością. Marka Lavard sprzedawała wełniane ubrania bez grama wełny.
Informacje o prawdziwym składzie surowcowym ubrań powinniśmy znaleźć na etykietach lub wszywkach. Konsument nie ma możliwości samodzielnej weryfikacji tych danych i jest zmuszony zaufać specyfikacji podawanej przez producenta. Skład użytych materiałów wpływa na decyzje konsumentów – ich ocenę jakości, przydatności, wartości czy wysokości ceny produktu. Rodzaj tkaniny ma również znaczenie dla sposobu użytkowania lub konserwacji odzieży – zaznacza UOKiK.
– Przychodzimy konsumentom z pomocą i badamy skład różnych produktów w akredytowanych laboratoriach UOKiK, by stwierdzić, czy deklaracje producenta są zgodne z prawdą. Cykliczne kontrolujemy odzież i sprawdzamy jej jakość, aby zapewnić konsumentom dostęp do prawidłowych informacji o składzie surowca, z którego jest wykonany dany produkt – powiedział prezes UOKiK Tomasz Chróstny.
Tym razem pod lupę wzięto ubrania marek Lord i Lavard. Kontrola wykazała, że żadna z siedmiu próbek ubrań marki Lord nie posiadała deklarowanego na metce składu surowcowego. Z kolei na 11 próbek ubrań marki Lavard, dziewięć nie miało takiego składu, jaki deklarowano.
Np. garnitur Lavard, który miał się składać w 60 proc. z wełny, 20 proc. poliestru, 19 proc. wiskozy i 2 proc. elastanu, w rzeczywistości w ogóle nie posiadał w składzie wełny. Uszyty był w głównej mierze z poliestru, który stanowił 83,1 proc. składu produktu. Z kolei męska kurtka tej samej marki, która miała być zrobiona z wełny (80 proc.) i wiskozy (20 proc.), tak naprawdę wykonana była z poliestru (67,5 proc.) ora … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS