A A+ A++

Centrum Doradztwa Zawodowego i Wspierania Osób Niepełnosprawnych Intelektualnie /Centrum DZWONI/ w Bytomiu od 2006 roku wspiera osoby z niepełnosprawnością w zatrudnieniu na otwartym rynku pracy. Od czerwca 2022 roku uczestnicy bytomskiego Centrum DZWONI oprócz zagadnień związanych z zatrudnieniem, w ramach projektu „BAZA – Bezpiecznie – Aktywni – Zdrowi – Ambitni” rozwijają nowe umiejętności potrzebne w codziennym życiu. Uczestniczą w warsztatach z zakresu kompetencji cyfrowych, zarządzania finansami, aktywnego spędzania czasu wolnego, zdrowego stylu życia (spotkania z dietetykiem, zajęcia z aktywności fizycznej). W środę 30 listopada podopieczni bytomskiego Centrum DZWONI wzięli udział w warsztatach gastronomicznych, podczas których nie tylko uczyli się gotować, ale również poznawali tajniki zdrowego żywienia.

Zdobywają doświadczenie, które przydaje się w codziennym życiu

Wiedzę co jeść by być zdrowym i jak planować wydatki wykorzystują w praktyce podczas warsztatów kulinarnych. Uczestnicy zajęć, którymi są podopieczni Centrum Doradztwa Zawodowego i Wspierania Osób Niepełnosprawnych Intelektualnie /Centrum DZWONI/ w Bytomiu przy wparciu prowadzących, zdobywają praktyczne umiejętności w zakresie zdrowego odżywiania i gotowania, robiąc wspólnie zakupy i gotując w profesjonalnej kuchni. Tym razem warsztaty kulinarne z udziałem podopiecznych Centrum DZWONI odbyły się w Studiu Kulinarnym FUDIO w Bytomiu przy ul. Chorzowskiej 1. Studio założone i prowadzone przez Annę Petrynę – uczestniczkę programu “MasterChef” stanowi ciekawy punkt na mapie firm działających w Bytomiu. To miejsce stworzone z pasji i miłości do gotowania oraz profesjonalizmu i doświadczenia prowadzącej.

Praca zespołowa, wspólne rozmowy oraz smaczne dania

To właśnie tam w Studiu Kulinarnym FUDIO podopieczni Centrum wspólnie z prezydentem Bytomia Mariuszem Wołoszem przygotowywali potrawy, wśród których dominowały dania warzywne, między innymi: faszerowane papryki oraz sałatki. Warto podkreślić, że wspólne warsztaty kulinarne oprócz gotowania smacznych i zdrowych potraw, były również okazją do pracy zespołowej i rozmów związanych z codziennym życiem podopiecznych Centrum DZWONI.

Podopieczni Centrum DZWONI wzięli udział w warsztatach gastronomicznych. Wsparł ich prezydent Bytomia Mariusz Wołosz (1) Podopieczni Centrum DZWONI wzięli udział w warsztatach gastronomicznych. Wsparł ich prezydent Bytomia Mariusz Wołosz (1)

15

Podopieczni Centrum DZWONI wzięli udział w warsztatach gastronomicznych. Wsparł ich prezydent Bytomia Mariusz Wołosz

Działają w całej Polsce

Polskie Stowarzyszenie na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną prowadzi Centra DZWONI od ponad 12 lat. W okresie tej działalności utworzyło struktury Centrum DZWONI w 10 województwach. Niektóre Centra DZWONI aktualnie są prowadzone w strukturach Kół Terenowych PSONI. Centrum DZWONI w Warszawie, Bytomiu, Zgierzu, Ostródzie Jarosławiu, Gdańsku i Białymstoku nadal są prowadzone przez Polskie Stowarzyszenie na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną.

Warto dodać, że Centrum DZWONI prowadzone jest przez Polskie Stowarzyszenie na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną – największą w Polsce, działającą od 55 lat organizację wspierającą osoby z niepełnosprawnością intelektualną i ich rodziny.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułUM Legnica: Łemkowskie Jeruzalem po raz ósmy w Galerii Sztuki. Wernisaż 3 grudnia
Następny artykułUM Bytom: Zmiany w komunikacji autobusowej w związku z otwarciem dworca w Gliwicach 2/12/2022