Wspólnie z Mikołajem Reyem w Zakopanem będzie można skosztować staropolskiej kuchni obecnej na wystawnych ucztach Jana III Sobieskiego.
Na stole zagoszczą potrawy, którymi delektował się w Wilanowie sam Jan III Sobieski. Wszystko w nowoczesnej interpretacji i biesiadnej, dworskiej atmosferze.
Kuchnia staropolska
Pięciodaniowa, serwowana kolacja z królewskim menu z jesiotrem i gęsiną w roli głównej, pasztetem allaputrina z barszczem cytrynowym, wybornym, staropolskim chłodnikiem i wyjątkowym deserem Arkasem Sobieskiego, z najlepszymi winami, zabierze gości w podróż do źródeł staropolskiej kuchni. Kuchnia staropolska inspiruje szefów kuchni. Powstawała na dworach zamożnej polskiej szlachty i arystokracji. Najstarsza książka kulinarna i zbiór przepisów w historii polskiej „Compendium Ferculorum” autorstwa Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza na zamku książąt Lubomirskich w Nowym Wiśniczu, sięga XVII wieku.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS