A A+ A++

Wspólnie z Mikołajem Reyem w Zakopanem będzie można skosztować staropolskiej kuchni obecnej na wystawnych ucztach Jana III Sobieskiego.

Na stole zagoszczą potrawy, którymi delektował się w Wilanowie sam Jan III Sobieski. Wszystko w nowoczesnej interpretacji i biesiadnej, dworskiej atmosferze.

Kuchnia staropolska

Pięciodaniowa, serwowana kolacja z królewskim menu z jesiotrem i gęsiną w roli głównej, pasztetem allaputrina z barszczem cytrynowym, wybornym, staropolskim chłodnikiem i wyjątkowym deserem Arkasem Sobieskiego, z najlepszymi winami, zabierze gości w podróż do źródeł staropolskiej kuchni. Kuchnia staropolska inspiruje szefów kuchni. Powstawała na dworach zamożnej polskiej szlachty i arystokracji. Najstarsza książka kulinarna i zbiór przepisów w historii polskiej „Compendium Ferculorum” autorstwa Stanisława Czernieckiego, kuchmistrza na zamku książąt Lubomirskich w Nowym Wiśniczu, sięga XVII wieku.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułTo pytanie chłopca rozbroiło Igę Świątek. “O mój Boże, tak”
Następny artykułW jednej z częstochowskich przychodni agresywny 32-latek pobił pielęgniarkę i policjantów