A A+ A++
W dniu 17 maja 2021 klasy 2TEg, 2THg, 3TH, 3TŻ rozpoczęły praktyki w Grecji w ramach projektu pt. „Uczniowie ZSR w Sokółce mobilni w Europie” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (POWER).
W poniedziałek i wtorek „żywieniowcy” z pełnym zaangażowaniem pracowali w kuchni przygotowując nam i innym gościom hotelowym przepyszne posiłki oraz utrzymując porządek w sali restauracyjnej. „Hotelarze” aktywnie wykorzystywali w praktyce nabyte w szkole umiejętności, dzięki czemu cały hotel lśnił czystością. Ekonomiści zaś ciężko pracowali umysłowo utrwalając nabytą wiedzę i odnosząc ją do realiów panujących w Grecji. Po południu i wieczorami wolny czas spędzamy korzystając z uroków basenu przy hotelu oraz plaży i morza.
Ekonomiści nie próżnowali w trakcie majowych praktyk w Grecji. Każdy dzień poświęcają na naukę nowych i utrwalenie posiadanych wiadomości, nie zapominając o wykorzystaniu ich w praktyce. Poznali sposób organizacji pomieszczeń hotelowych, w tym tych przeznaczonych na potrzeby administracyjne. Zaczęli wykorzystywać narzędzia i oprogramowanie niezbędne do obsługi korespondencji tradycyjnej i elektronicznej oraz do archiwizacji dokumentacji. Dzięki wiedzy nabytej w szkole, mogli łatwo wdrożyć się w zadania wykonywane w sekretariacie oraz zapoznać się z podstawowymi zasadami savoir-vivre wykorzystywanymi w organizacji spotkań służbowych. Kolejne dni poświęcili za przyswojenie praktycznych wiadomości z zakresu zatrudniania pracowników oraz zarządzania nimi, z uwzględnieniem prowadzenia niezbędnej dokumentacji. Nie zapomnieli również o analizach ekonomicznych i poznali otoczenie marketingowe w celu wykonania rzetelnej analizy SWOT greckiego przedsiębiorstwa turystycznego.
Praktyki w Grecji odbyli też uczniowie III klasy Technikum żywienia i usług gastronomicznych. Praktykanci pod czujnym okiem greckich kucharzy zdobywają i doskonalą umiejętności przygotowując tradycyjne dania kuchni greckiej. Zajęcia rozpoczęli od zapoznania się z obsługą maszyn i urządzeń wykorzystywanych w codziennej pracy w jednostce gastronomicznej. Uczniowie poznali lokalne owoce i warzywa oraz ich zastosowanie w produkcji potraw. Ciekawym doświadczeniem było samodzielne przygotowywanie typowych potraw greckich, m.in. tzatziki czy musaka. Oprócz surowych produktów młodzież w kuchni wykorzystywała też różne przyprawy poznając ich smak i zastosowanie. Równie interesujące okazały się zajęcia z aranżacji i doboru dodatków do potraw. Kolejnym etapem były zajęcia w bufecie śniadaniowym, gdzie uczniowie obsługiwali gości hotelowych serwując im przygotowane potrawy oraz zamawianą kawę, herbatę i soki. Była to doskonała lekcja języka angielskiego oraz podstaw języka greckiego. Praktyki odbywały się nie tylko w kuchni, ale też na sali restauracyjnej. Uczniowie dbali o porządek przy stolikach nakrywając do nich, porządkując po skończonym posiłku, a w międzyczasie podając przepyszne desery, które samodzielnie przygotowali.
16 czerwca 2021 roku w Zespole Szkół Rolniczych odbyło się uroczyste zakończenie projektu pn. ,, Uczniowie ZSR w Sokółce mobilni w Europie”.
ZSR w Sokółce
image_printDrukuj
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułDzień Ojca – życzenia
Następny artykułNiwa zremisowała w Jaworznie