Nie wszystkie produkty nadają się do przechowywania w zamrażarce. Jeśli popełnisz ten błąd – mogą stracić smak, konsystencję oraz wartości odżywcze.
Mrożenie to świetny sposób na przedłużenie trwałości wielu produktów, ale pewne warzywa i owoce, zwłaszcza te bogate w wodę (np. ogórki, sałata, ziemniaki, rzodkiewka, grejpfrut, kiwi, pomarańcze i arbuzy), nie znoszą niskich temperatur. Po rozmrożeniu mogą stracić jędrność i zmienić smak. W ich przypadku warto poszukać alternatywnych metod konserwacji, jak kiszenie czy suszenie.
Produkty mleczne, takie jak biały ser, jogurt naturalny czy śmietana, po rozmrożeniu tracą swoją pierwotną konsystencję i mogą stać się wodniste. Śmietana dodatkowo może się rozwarstwić.
Jeśli konieczne jest mrożenie nabiału, wybierz produkty o wyższej zawartości tłuszczu. Z kolei jajka lepiej przechowywać w inny sposób. Surowe, w skorupkach mogą pęknąć, a gotowane staną się gumowate. W razie potrzeby można zamrozić oddzielnie białka, które dobrze znoszą niskie temperatury, oraz żółtka po uprzednim wymieszaniu z odrobiną soli lub cukru, co zapobiega zmianom w ich strukturze.
Zastanawiasz się, co zrobić z resztkami ciasta? Choć niektóre rodzaje słodkości nadają się do mrożenia, warto wiedzieć, że te z dodatkiem kremu, mogą stracić swoją teksturę po rozmrożeniu. Lepiej rozważyć przechowanie ciasta w lodówce na krótki okres.
Produkty o dużej zawartości tłuszczu, takie jak majonez, mogą się rozwarstwiać w niskich temperaturach, tracąc kremową konsystencję. Podobnie jest z sosami, które po rozmrożeniu nie smakują już tak dobrze.
Mrożenie świeżych soków to zły pomysł. W wyniku rozmrażania mogą się rozwarstwić i stracić swoje walory smakowe. Zdecydowanie, lepiej przechowywać je w lodówce.
Zasada mówi, że nie należy ponownie zamrażać produktów, które zostały już rozmrożone, ponieważ może to wpłynąć na ich wartości odżywcze i teksturę, a także zwiększyć ryzyko rozwoju bakterii.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS