A A+ A++

Jak powiedział PAP rzecznik prasowy opolskiego nadleśnictwa, każdego roku w Polsce w okresie przedświątecznym kupuje się od pięciu do sześciu milionów choinek.

– Największym zainteresowaniem cieszą się świerki i jodły, choć i tu widzimy różnego rodzaju trendy. Zwykłe świerki coraz częściej są zastępowane przez świerki srebrne kłujące, które mają charakterystyczne, niebieskawe igły i dłużej utrzymują się w ciepłych pomieszczeniach – dodał rzecznik opolskiego nadleśnictwa.

Choinki już od 30 zł. Jakie drzewko wybrać?

– Jeżeli chodzi o jodły, w cenie są jodły kaukaskie, często sprowadzane masowo z plantacji niemieckich, holenderskich czy duńskich. Ich zaletą jest między innymi większa niż w przypadku świerków, zdolność do utrzymania igieł po ścięciu. Dobrze traktowana jodła, trzymana z dala od kaloryferów, może utrzymać igły nawet przez dwa miesiące – wskazał Boczar.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Leśnik podkreślił, że w tym roku warto zapoznać się z ofertą Lasów Państwowych.

– W Opolu cena za choinkę zaczyna się od 30 złotych i, oczywiście, rośnie wraz z wielkością drzewka. Są to ceny konkurencyjne w stosunku do cen drzewek importowanych i oferowanych w dyskontach. U nas także można już kupić świerka srebrnego czy jodłę kaukaską, ale kupujący ma pewność, że kupuje drzewko świeżo pozyskane i pochodzące w miejscowych upraw – wyjaśnia Boczar.

Specjalista ostrzega przed kupowaniem choinek w donicach, które według zapewnień sprzedawców po okresie świątecznym bez problemu mogą być sadzone w gruncie.

– Niestety, często są to drzewka z poobcinanymi szpadlem korzeniami, tak by zmieściły się w doniczce. Po świętach takie drzewko z uszkodzonymi korzeniami ma minimalne szanse na przyjęcie się do gruntu – twierdzi Boczar.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKulinarni mistrzowie to uczniowie Zespołu Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku
Następny artykułBp Krywicki: Adwent między zmęczeniem i pragnieniem pokoju