A A+ A++

Szczodraki, czyli pierożki z ciasta drożdżowego lub kruchego, wypiekano przed wiekami w okresie od Bożego Narodzenia do Trzech Króli. Szczodraki miały swoją symbolikę – pieczono je takie, jaki był miniony rok. Gdy był urodzajny, lepiono duże rogale z białej mąki nadziewane serem, farszem mięsnym lub kapustą z grzybami. Jeśli zaś rok był biedny, bułeczki były malutkie, z mieszanej mąki, często bez nadzienia. Przepis z bloga “Kuchennymi drzwiami”.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJest mapa punktów szczepień. W Lubelskiem 403 miejsca [sprawdź]
Następny artykułDarmowy parking firmowy bez PIT