A A+ A++

Mały ogród stawia przed działkowcem duże wyzwanie. Odpowiednie planowanie jest w tym przypadku kluczem do sukcesu. Posiadacze niewielkich ogrodów odnaleźli w tym roku patent, który stosują na potęgę. Działki ozdabiają urokliwie kwitnącą rośliną, która zachwyca wyglądem, a nie zajmuje dużo miejsca. Głóg dwuszyjkowy stał się hitem.

Jaki głóg do ogrodu? To ogrodniczy hit

Rosnący na skraju lasu, zachwycający białymi kwiatami krzew to jeden z częstych widoków, na jakie można natknąć się podczas leśnego spaceru. Głóg w naturze rośnie w nasłonecznionych miejscach, wypuszczając kolejno zebrane w grona, pięknie pachnące kwiaty. W ogrodzie sprawdzi się zarówno jako wolno rosnący krzew, jak również element obsadzenia alejki czy żywopłot.

Głóg rośnie najczęściej na skraju lasów, zachwycając wiosną białymi kwiatami123RF/PICSEL

Ogrodnicy doceniają głóg szczególnie z uwagi na fakt, iż jest łatwą w uprawie, długowieczną rośliną. Wzrasta najlepiej na żyznych, bogatych w próchnicę glebach, nie zaprzyjaźniając się z tymi podmokłymi i mocno zakwaszonymi. Lubi spore ilości światła, a zasadzony w dobrze nasłonecznionym miejscu odpłaci się obfitym kwitnieniem i owocowaniem – jego owoce będą nie tylko intensywnie czerwone, ale również znacznie smaczniejsze. Co najważniejsze, jest odporny na mrozy.

Kiedy sadzić głóg dwuszyjkowy? Zwróć uwagę na szczegóły

Głóg sadzić można od marca do listopada. Najlepszym momentem jest jednak wiosna i jesień – gleba w tym okresie jest bowiem odpowiednio wilgotna. Roślina nie lubi przesadzania.

Czy głóg dwuszyjkowy szybko rośnie? Idealny do małego ogrodu

Głóg dwuszyjkowy, którym w tym sezonie zachwycają się ogrodnicy, charakteryzuje się drobnymi liśćmi i pędami z długimi cierniami. Jego kwiaty są białe, pojedyncze, zebrane w niewielkie baldachogrona. Rośnie bardzo wolno, może żyć nawet kilkaset lat.

Najefektowniej wygląda w maju, kiedy jego koronę gęsto pokrywają urocze kwiaty. W sierpniu wypuszcza pierwsze owoce – jeden z największych ptasich przysmaków. Warto jednak zdążyć, zanim zupełnie znikną z krzaka.

Owoce głogu bogate są w witaminę C oraz szereg prozdrowotnych składników, zamieniając niepozorne czerwone kuleczki w prawdziwą skarbnicę zdrowia. Głóg wpływa na pracę układu krążenia i układu odpornościowego, wykazując ponadto działanie przeciwutleniające i przeciwdrobnoustrojowe. Warto więc przyrządzić nieco przetworów na jego bazie.

Dr n. med. Tadeusz Oleszczuk o przyczynach nowotworów: Dieta decydujeINTERIA.PL

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułGorąco na konferencji Xaviego. Od razu spytali go o jedno. Postawił sprawę jasno
Następny artykułCiało polskiego wolontariusza jest już w Polsce