A A+ A++

Ciasto kruche:
• 150g mąki pszennej
• 120g masła
• jajko
• 1 łyżeczka soli

Farsz:
1 pęczek zielonych szparagów
1 cebula dymka
300 ml śmietany
3 jaja
pół szklanki starego sera gruyère lub cheddar
płatki migdałowe do posypania (opcjonalnie)
Pieprz
Sól (użyłam ziołowej)

Sposób przygotowania:
Zagnieść wszystkie składniki na ciasto na jednolitą masę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Szparagi umyć i odłamać końcówki, przeciąć na pół. Gotować w osolonej wodzie przez kilka minut.
Cebulę umyć, osuszyć i pokroić drobno. Śmietanę wymieszać z jajkami, solą ziołową i pieprzem. Formę na tartę wysmarować masłem. Ciasto wykleić w formie, wyklejając również wysoko brzegi.

Ciasto w formie przykrywam papierem do pieczenia, wysypuję fasolę (nasiona pełnią rolę obciążenia). Zapiekam 15 minut, po tym czasie ściągam folię z fasolą i kolejne 15 minut dopiekam samo ciasto. Posypuję cebulką i układam na nim szparagi. Całość zalewam śmietaną z jajkami i serem. Piekę ok. 30-35 minut, na złoty kolor, w temperaturze 180°C.
Do farszu można również dodać pokrojoną w kostkę szynkę lub pomidorki koktajlowe.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKoronamobilizacja
Następny artykułKoronawirus. Ataki paniki, depresja, dół. “Bycie w zamknięciu to tortura”