A A+ A++

Talerze w kuchni

Talerze kuchenne to nie tylko te obiadowe. Wyróżniamy modele płaskie oraz głębokie. Talerze głębokie to must have w każdej kuchni, przydadzą się do serwowania zup oraz dań makaronowych. Duże talerze płaskie sprawdzają się idealnie do serwowania drugiego dania obiadowego, najczęściej mięs, ziemniaków i surówki. Duży i mały talerz przyda się także podczas śniadania czy kolacji. Nieodłącznym elementem kuchennego wyposażenia powinien być także duży talerz na ciasto.

Talerz do ciasta, inaczej talerz deserowy

Podczas rodzinnych uroczystości, spotkań z przyjaciółmi czy odwiedzin sąsiadów z pewnością zaserwujesz do kawy i herbaty coś słodkiego. Niezbędny okaże się talerz na ciasto, który w najlepszy sposób wyeksponuje wypieki i zapewni wszystkim osobom znajdującym się przy stole łatwy dostęp. Praktycznymi naczyniami do podania ciasta są patery, czyli naczynia na nóżce, które po ustawieniu na stole znajdują się ponad pozostałymi daniami. Patera nie tylko ładnie się prezentuje, ale pozwala też zaoszczędzić miejsce na stołowym blacie. Świetnie sprawdzi się także patera obrotowa, która praktyczna okaże się nie tylko do ciast, ale też innych przekąsek: serów czy kabanosów. Jeśli chcemy podać gościom nie tylko ciasto, ale też babeczki czy owoce – najlepszym wyborem będzie etażerka, czyli naczynie piętrowe.

Świetnym naczyniem do serwowania słodkości jest po prostu specjalny, duży talerz na ciasto. Wybór w sklepach jest naprawdę ogromny. Znajdziemy talerze szklane, porcelanowe, ceramiczne, w dowolnych kształtach: okrągłe, kwadratowe, a także prostokątne. Wybór wzorów i kolorów przyprawia o niemały zawrót głowy. Na uwagę zasługują talerze dostosowane do okazji. Przed Świętami Bożego Narodzenia oraz Wielkanocą warto poszukać modeli ze świątecznym motywem. Talerze ze złotym zdobieniem doskonale podkreślą bożonarodzeniowy klimat, z kolei modele w pastelowych odcieniach oraz dekoracją w postaci zajączka umilą biesiadowanie w rodzinnym gronie podczas Wielkanocy.  Świąteczny talerz na ciasto jest doskonałą dekoracją na stole.

Najczęściej wybierane są półmiski na ciasto okrągłe lub owalne. W ostatnich sezonach popularnością cieszy się także płaski talerz do ciasta kwadratowy – jego nietypowy kształt świetnie sprawdza się w nowoczesnych wnętrzach, wykorzystywany jest nie tylko do podawania ciasta, ale także jako podstawka pod świece zapachowe.

Talerz szklany na ciasto

Talerze na ciasto szklane są zdecydowanie najbardziej uniwersalne. Szkło to gwarancja nie tylko estetycznego wyglądu, połysku i przejrzystości. Szklany talerz najłatwiej jest utrzymać w czystości, bez problemu można umyć go w zmywarce. Naczynia wykonane ze szkła kupimy gładkie lub z bogatymi zdobieniami. Te drugie na pewno w domu ma niejedna babcia. Elegancki szklany talerz doda na stole szyku, sprawdzi się także w postaci prezentu na parapetówkę czy na imieniny mamy, babci czy siostry.

Talerz na ciasto Fot. shutterstock

Talerz ozdobny do ciasta – z ceramiki czy z porcelany?

Popularnością cieszy się talerz ozdobny na ciasto wykonany z ceramiki. Dlaczego? Jest łatwo dostępny, a bogaty wybór wzorów i kolorów pozwala na dopasowanie naczynia do aranżacji kuchni i jadalni. Oryginalny wzór będzie świetną dekoracją we wnętrzu lub nada mu wyjątkowy klimat. Talerze ceramiczne dostępne są niemal w każdym kolorze. Model w kwiaty lub delikatne kropeczki będzie subtelny, sprawdzi się w aranżacjach w stylu nowoczesnym, vintage i retro. Talerze w geometryczne wzory dodadzą charakteru. Modele imitujące marmur sprawdzą się w aranżacjach w stylu glamour i modern.

Talerze na ciasto z porcelany to przede wszystkim ponadczasowość, gwarancja uniwersalności i namiastka luksusu. Porcelana świetnie odbija światło, nie wchłania zapachów, ani smaków. Jest delikatna, dlatego należy zachować ostrożność podczas zmywania, ale jej piękny wygląd wynagradza wszystko. Atutem jest fakt, że porcelana jest odporna na brud i łatwa w czyszczeniu, dlatego doskonale sprawdzi się do serwowania ciast z barwiącymi owocami i kremami, które bez problemu w szybki sposób można później zmyć.

Jak ułożyć ciasto na talerzu?

Dobry przepis na ciasto to połowa sukcesu. Istotne jest również jego podanie, by po ukrojeniu wypiek wyglądał tak samo atrakcyjnie, jak w całości. Najlepszym sposobem do zaserwowania na stół ciasta jest etażerka, patera lub duży płaski talerz na ciasto. Wybierając talerz na ciasto warto zwrócić uwagę, by pasował on do reszty serwisu kawowego, był dopasowany pod względem stylu lub kolorystycznie do cukiernicy, filiżanek czy kubków.

Od rodzaju ciasta i kształtu naczynia, w jakim je przygotowaliśmy zależy sposób jego krojenia. Okrągłe ciasta: tarty owocowe, tosty czy okrągłe serniki należy pokroić na trójkąty i wyjmować z naczynia za pomocą łopatki. Wypieki przygotowane w prostokątnych formach powinniśmy kroić w plastry lub kwadratowe kawałki. Aby ułatwić sobie wyjmowanie ciasta z naczynia warto użyć specjalnych szczypiec lub podnieść kawałek ciasta na widelcu.

Ciasto na talerzu powinno być ułożone w niedużych odstępach, jednak kawałki nie powinny się ze sobą stykać. Warto zwrócić na to uwagę szczególnie przy ciastach z kremem, dzięki czemu kremy nawet przy kilku rodzajach ciast nie będą się ze sobą mieszały i sklejały.

Ceramiczny talerz sprawdzi się także do podania lodówCeramiczny talerz sprawdzi się także do podania lodów Fot. shutterstock

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułTymex Liga Okręgowa: porażka Enea Energii, derby powiatu dla Oronki
Następny artykułCztery firmy zainteresowane budową bloku przy Kościelnej