Co zrobić, żeby żeberka były mięciutkie?
Miękkie i aromatyczne żeberka to jedno ze smaczniejszych dań, które przede wszystkim kojarzą się ze startem sezonu grillowego. Na rozkoszowanie się mięsnym przysmakiem wcale nie musimy czekać aż do pełni wiosny lub upalnych letnich dni. Z powodzeniem przygotujemy wyśmienite żeberka w domowym zaciszu. Wystarczy jedynie dostęp do piekarnika.
Zarówno bardziej, jak i mniej doświadczeni kucharze wiedzą, że głównym sekretem idealnie miękkich i udanych żeberek jest przygotowanie odpowiedniej marynaty. Na tym jednak droga do sukcesu się nie kończy. Jednym z najczęstszych błędów, skutkujących twardym i trudnym do pogryzienia mięsem, jest wkładanie żeberek w marynacie od razu do nagrzanego piekarnika. Specjaliści doradzają, by najpierw delikatnie podsmażyć je na patelni. Dzięki temu zyskają chrupiącą skórkę oraz apetycznie soczyste wnętrze.
Smaczna marynata do żeberek
Żeberka z piekarnika mogą być równie pyszne, jak te nałożone na talerz wprost z rozgrzanego grilla. By tak się stało, muszą nasiąknąć smakiem odpowiednio skomponowanych przypraw. Smak mięsa w prosty sposób podbijemy kremową marynatą na bazie oleju, miodu i licznych przypraw.
Marynata na bazie miodu idealnie pasuje do żeberek123RF/PICSEL
Składniki na marynatę
-
½ szklanki oleju roślinnego
-
3 łyżki musztardy
-
1 łyżka ziół prowansalskich
-
2 łyżki miodu
-
1 łyżeczka słodkiej papryki
-
½ łyżeczki ostrej papryki
-
1 łyżeczka soli
-
1 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
-
1 łyżka oliwy
Przygotowanie marynaty
-
Do miski wlewamy olej roślinny, dodajemy jedną łyżkę miodu oraz wszystkie wymienione powyżej przyprawy.
-
Całość dokładnie mieszamy do momentu, w którym uzyskamy gładką i pozbawioną grudek miksturę.
-
Gotową marynatę wkładamy do lodówki na czas odpowiedniego przygotowania żeberek.
Przygotowanie soczystych żeberek z piekarnika
-
Zaczynamy od starannego umycia 1 kg żeberek, a następnie osuszamy je kawałkiem ręcznika papierowego i pozbywamy się błonek.
-
Mięsne kąski zanurzamy w przygotowanej wcześniej marynacie i wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
-
Im dłużej żeberka będą się marynowały, tym nabiorą więcej smaku, a mięso po upieczeniu wyjdzie bardzo delikatne.
-
W kolejnym kroku podsmażamy mięso na łyżce oliwy przez ok. 2-3 minuty. Po wstępnej obróbce termicznej przekładamy żeberka do naczynia żaroodpornego.
-
Żeberka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 90 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia smarujemy wierzch żeberek odrobiną miodu, by uzyskać chrupiącą glazurę.
-
W międzyczasie możemy przygotować dodatki do żeberek. Idealnie nadadzą się pieczone ziemniaki, colesław, mizeria lub buraczki.
„Ewa gotuje”: Żeberka w sosie pieprzowymPolsat
Sprawdź również:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS