A A+ A++

Ziemniaki z serem z piekarnika

Pieczone ziemniaki z serem to pierwszy, szybki pomysł na obiad lub imprezową przekąskę. Większość składników masz zapewne w kuchni, a potrzebujesz:

  • 6 ziemniaków

  • 6 łyżek masła

  • 4 ząbki czosnku

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 30 dag mozzarelli

Ziemniaki z serem z piekarnika przygotujesz w następujący sposób:

Ziemniaki porządnie wyszoruj i pokrój na ćwiartki.  

  • Czosnek drobno posiekaj.
  • Ułóż ziemniaki w formie do pieczenia babeczek. 
  • Do każdego ziemniaka włóż masło i posyp je przyprawami. 
  • Włóż ziemniaki do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piecz 50 minut. 
  • Zetrzyj ser na tarce o grubych otworach. 
  • Wyjmij ziemniaki, posyp je serem i włóż do piekarnika jeszcze na 5 minut.
  • Ziemniaczane pałeczki z patelni przygotujesz szybko, jeśli masz w domu:

    Ziemniaczane pałeczki z patelni są banalne w przygotowaniu, choć zajmują nieco więcej czasu niż dwa pozostałe przepisy:

    1. Obierz ziemniaki i ugotuj. 

    2. Rozgnieć ziemniaki, gdy są jeszcze ciepłe. 

    3. Przetrzyj ziemniaki przez sitko lub delikatnie zblenduj. 

    4. Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i zagnieć ciasto. Jeśli jest ono zbyt płynne, dodaj nieco mąki ziemniaczanej.  

    5. Ciasto rozwałkuj i wykrój z niego pałeczki o grubości około centymetra. 

    6. Wrzuć na rozgrzany, głęboki olej i smaż, aż uzyskają złotą barwę.

    Smażone pałeczki wyglądają jak frytki, ale smakują lepiejposinote123RF/PICSEL

    Smażone ziemniaki z ziołami z piekarnika

    Kolejny pomysł na obiad to smażone ziemniaki z ziołami. Prawdopodobnie nie musisz nawet iść na zakupy, bo wszystkie składniki znajdziesz w domu:

    Sposób przygotowania smażonych ziemniaków z ziołami z piekarnika jest banalny:

    1. Obierz ziemniaki i pokrój w plastry o grubości około 2 – 3 centymetrów, posól i dopraw pieprzem. 

    2. Na patelni rozgrzej olej.

    3. Smaż ziemniaki, aż nabiorą złotego koloru, wówczas wrzuć na patelnię masło, obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku oraz gałązki rozmarynu i tymianku. 

    4. Podjem ziemniaki bulionem z kurczaka i smaż przez kilka minut. 

    5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. 

    6. Przenieś ziemniaki do naczynia żaroodpornego razem z bulionem i piecz przez 15 minut. 


    Smacznego!

    “Ewa gotuje”: Huevos rancheros po naszemuPolsat

    INTERIA.PL

    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

    Dołącz do nas … czytaj dalej
    Oryginalne źródło: ZOBACZ
    0
    Udostępnij na fb
    Udostępnij na twitter
    Udostępnij na WhatsApp

    Oryginalne źródło ZOBACZ

    Subskrybuj
    Powiadom o

    Dodaj kanał RSS

    Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

    Dodaj kanał RSS
    0 komentarzy
    Informacje zwrotne w treści
    Wyświetl wszystkie komentarze
    Poprzedni artykułJak pozbyć się nornicy z ogrodu? Wykorzystaj te zapachy, a natychmiast ucieknie
    Następny artykułIlona z “Rolnik szuka żony” pokazała tatuaż. Symbol jest wymowny