Przygotowanie tej przekąski nie zajmuje wiele czasu. Paszteciki z mięsem i kapustą znakomicie komponują się z barszczem czerwonym.
Składniki:
- ok. 350 g gotowanego mięsa (z rosołu)
- szklanka kapusty kiszonej
- 1 cebula
- pieprz i sól do smaku
- 1 płat ciasta francuskiego XL
- 1 jajko do posmarowania pasztecików
- sezam lub kminek do posypania
Przygotowanie:
Kapustę wkładamy do małego garnka i zalewamy wodą (do jej wysokości), gotujemy do miękkości (można dodać liść laurowy i suszonego grzybka). Cedzimy i odstawiamy do przestudzenia.
Cebulę kroimy i podsmażamy.
Do misy wkładamy przestudzoną kapustę, zmiksowane mięso i podsmażoną cebulę. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Próbujemy i doprawiamy (można dodać też trochę gałki muszkatołowej). Rozwijamy płat ciasta. Kroimy go na prostokąty. Na środek każdego nakładamy farsz. Zwijamy w rulon. Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy pasztecik smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem bądź kminkiem Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzanie góra-dół) do zarumienienia (20-25 minut).
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS