A A+ A++
Reklama

Masz nieodpartą ochotę na coś słodkiego, a może właśnie mają wpaść do Ciebie niezapowiedziani goście? Z pomocą kilku składników w krótkim czasie przygotujesz prosty, pyszny wypiek. Przedstawiamy przepis na szybkie ciasto czekoladowe!

Reklama

Szybkie ciasto czekoladowe – składniki

Składniki na szybkie ciasto czekoladowe:

  • 120 g masła
  • 260 g mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 110 g gorzkiej czekolady ok. 70%
  • 35 g kakao
  • 2 duże jajka
  • 1,5 szklanki cukru pudru lub drobnego białego cukru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę do ciasta:

  • 120 ml śmietany kremówki 36%
  • 140 g mlecznej czekolady

Jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe?

Przed połączeniem składników na szybkie ciasto czekoladowe należy zadbać o to, by miały pokojową temperaturę. Następnie powinno się przesiać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przez sito, by zadbać o puszystość masy.

Później trzeba umieścić drobno połamaną tabliczkę w misce położonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Masę należy mieszać co jakiś czas, dopóki stanie się płynna. Potem wystarczy odłożyć ją na bok, by przestygła.

Po tym powinno się utrzeć w misce masło z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Wtedy można zacząć dodawać jajka – jedno po drugim, bez przerwy miksując. W międzyczasie trzeba dodać olejek waniliowy. Następnie, nie przerywając mieszania, można powoli wlać roztopioną czekoladę.

Na koniec pozostaje już tylko dodawać przesiane wcześniej suche składniki, na zmianę z mlekiem. Najlepiej mieszać całość rózgą kuchenną, aż uzyska się jednolitą konsystencję. Gotową masę trzeba wlać w formę o wymiarach 23×34 cm (lub tortownicę o średnicy 23 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto piecze się ok. 40 minut w temperaturze 165°C.

Szybkie ciasto czekoladowe można dodatkowo oblać polewą. By ją zrobić, należy pogrzać kremówkę w rondelku, doprowadzając prawie do jej wrzenia. Następnie wystarczy wrzucić do niej drobno posiekaną czekoladę i po 2 minutach dokładnie wymieszać. Wystudzoną masą trzeba oblać chłodne ciasto. Kiedy stężeje, można podawać gotowy wypiek.

Więcej porad na temat tego, jak przygotować takie proste brownie, znajdziesz na stronie: przepis na szybkie ciasto czekoladowe.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSejny. Michałowo. Skórzec. Pożary w regionie
Następny artykułTylko 18 nowych szczepień. Raport epidemiczny