Czasami warto mieć pod ręką kilka puszek z warzywami i nie tylko wtedy, gdy musimy coś natychmiast przygotować. Szczególnie polecane są półprodukty, kiedy ogarnia nas zwykła niemoc. Też tak macie? Mnie dopada kryzys zazwyczaj w weekend, kiedy próbuję jak najwięcej wolnego czasu przeznaczyć na nic-nierobienie. Banalna w sumie sałatka, ale dlaczego prostota ma nie urosnąć do rangi dania szefa kuchni? Sprawdźcie proszę ten przepis organoleptycznie i oceńcie sami!
Składniki:
– 1 puszka kukurydzy i czerwonej fasolki,
– po ½ czerwonej, żółtej i zielonej papryki,
– słoiczek marynowanej, drobnej cebulki,
– garstka zielonej pietruszki,
– sos: ½ szklanki śmietany 18%, 1 ząbek czosnku, 1 papryczka chili, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
Słoikowe i puszkowe produkty, jak kukurydzę, fasolkę i cebulkę, odsączamy z zalewy. Papryki kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy ze sobą w misce. Teraz czas na sos: papryczki bez pestek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do śmietany, dorzucając rozdrobniony ząbek czosnku oraz przyprawy. Warzywa rozkładamy w miseczkach i polewamy sosem tuż przed podaniem. Dekorujemy pietruszką.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS