Dzisiaj, 11 marca (15:27)
Po zimie wiele osób odczuwa zmęczenie, ospałość i ogólną niemoc. Jedną z przyczyn takiego stanu rzeczy mogą być niedobory witamin i innych substancji w organizmie. Zimą często nasza dieta jest ograniczona, a mniejsza ilość słońca wpływa niekorzystnie na syntezę niektórych składników odżywczych. Jakie oznaki mogą świadczyć o niedoborach witamin i substancji odżywczych po zimie w organizmie? Oto sześć znaków, których nie powinno się bagatelizować.
Brak ekspozycji na słońce oraz ubogie w witaminę D posiłki mogą prowadzić do niedoborów tego składnika. Oznaki jej niedoboru obejmują zmęczenie, osłabienie mięśni, problemy ze snem, a nawet stany depresyjne.
Witamina D jest przede wszystkim syntetyzowana w skórze pod wpływem promieniowania UVB ze słońca. Z kolei produkty bogate w ten składnik to m.in. tłuste ryby (łosoś, makrela, sardynki), jaja, wątroba, mleko, jogurt oraz produkty wzbogacone witaminą D, takie jak niektóre soki i płatki śniadaniowe.
Witamina C jest kluczowa dla naszego układu odpornościowego. Jej niedobór może objawiać się częstymi infekcjami, wolnym gojeniem się ran, krwawieniem z dziąseł, a także zmęczeniem i osłabieniem.
Witamina C jest obecna w świeżych owocach i warzywach, szczególnie w cytrusach (pomarańcze, mandarynki, cytryny), kiwi, papryce, truskawkach, brukselce oraz jarmużu. Zapobiec jej niedoborom może regularne spożywanie świeżych owoców i warzyw oraz unikanie przetworzonych produktów.
Przeczytaj też: Nie tylko ryby morskie zawierają kwasy omega-3. Pstrąg tęczowy ma ich mnóstwo
Witamina B12 jest niezbędna dla zdrowia układu nerwowego oraz produkcji czerwonych krwinek. Jej niedobory mogą prowadzić do zmęczenia, zaburzeń nastroju, zaburzeń pamięci, a nawet anemii.
Witamina B12 występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak mięso, ryby, jaja, mleko i jego przetwory. Wegetarianie i weganie są narażeni na większe ryzyko niedoboru, dlatego mogą potrzebować suplementacji lub spożywania produktów wzbogaconych w tę witaminę.
Brak żelaza może prowadzić do niedokrwistości, co objawia się zmęczeniem, osłabieniem, bladością skóry, a nawet zawrotami głowy i problemami z koncentracją.
Dobrym źródłem żelaza jest mięso (wołowina, drób), ryby, jaja, fasola, soczewica, szpinak, groch, pestki dyni oraz produkty zbożowe wzbogacone w żelazo. Warto pamiętać, że spożywanie witaminy C w połączeniu z żelazem zwiększa jego wchłanialność.
Magnez odgrywa kluczo … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS