A A+ A++

Na szczęście lokal ten znów jest z nami i serwuje pyszną klasykę polskiej kuchni. Miłośników pizzy z Piatto D’Oro pragnę uspokoić – kilka placków pozostało w menu, podobnie jak dwa makarony. Monopolka to, jak się rzekło, przede wszystkim kuchnia polska. Takie pozycje jak zalewajka mojej babci na maślance (19 zł), historyczna zupa ogonowa (18 zł) czy wspomniany tatar z jelenia z przepiórczym jajem i borowikami (46 zł) na pewno podbiją podniebienia kielczan.

Świetny jest tu tatar po szlachecku z polędwicy wołowej, serwowany z sardelą i przepiórczym jajem (34 zł) czy śledź kuchmistrzyni z plackami ziemniaczanymi (28 zł). Polecam też gorąco kugiel przedborski z kiszonym ogórkiem (36 zł). Ta fantastyczna przystawka to regionalne danie z okolic Przedborza i Fałkowa. Tarte ziemniaki, pieczone kilka godzin w piecu, a nadziewane wieprzowiną (żeberka) i cebulą. Przyznaję, że czekam na rury ze szpikiem z grzanką szafranową (36 zł), czyli pieczone w piecu kości szpikowe.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWygrana po karnych w Grudziądzu
Następny artykuł“Żebyś przeżyła wojnę”. Premiera spektaklu w łódzkim Centrum Dialogu