A A+ A++

Dzieci w wieku szkolnym, które konsumowały więcej obecnych w soi izoflawonów lepiej radziły sobie z intelektualnymi zadaniami – wykazali naukowcy z z University of Illinois Urbana-Champaign (USA).

Jednym z cennych składników odżywczych wspierających na różne sposoby organizm są produkowane przez różne rośliny, w tym soję, związki zwane izoflawonami.

Izoflawony wpływają na ludzką pamięć

Jak zwracają uwagę naukowcy z University of Illinois Urbana-Champaign, badania wskazywały już na korzystne działanie sojowych izoflawonów na pamięć dorosłych osób, ale wpływ tych substancji na zdolności mentalne dzieci jest słabo poznany.

– Potrawy sojowe nie są zwykle typowym składnikiem dziecięcej diety w Stanach Zjednoczonych. Nasz projekt dostarcza przesłanek wskazujących, że obecne w soi związki są ważne dla możliwości poznawczych dzieci – mówi Ajla Bristina, autorka badania prezentowanego w trakcie konferencji NUTRITION 2024.

Dzieci jedzące produkty sojowe z lepszymi wynikami

Do swoich wniosków naukowcy doszli po przeanalizowaniu szczegółowych danych na temat diety 130 dzieci w wieku 7-13 lat oraz na podstawie sprawdzających intelektualne możliwości testów. Dzieci wykonywały różnego typu zadania na papierze oraz na ekranie komputera. Dodatkowo przeprowadzono u nich badanie EEG mózgu. Choć dzieci co do zasady spożywały mało sojowych izoflawonów, te, które miały ich w diecie więcej, szybciej wykonywały zadania wymagające koncentracji.

– Uczestniczące w naszym badaniu dzieci spożywały średnio 1,33 mg izoflawonów dziennie. Ta niewielka ilość zgadza się z wcześniejszymi raportami odnośnie Stanów Zjednoczonych – informuje Bristina. – Aby umieścić to w odpowiedniej perspektywie, można przypomnieć, że 8 uncji (237 ml) mleka sojowego dostarcza ok. 28 mg izoflawonów, porcja tofu – ok. 35 mg, a szklanka edamame (japońskie danie sojowe) – 18 mg – dodaje.

Soja jako przekąska dla dzieci

Według badaczki dobrym pomysłem jest wprowadzenie do diety przekąsek takich jak edamame, sojowe orzeszki czy sojowe mleko. Do posiłków można natomiast wykorzystać np. tofu czy sojowe nuggetsy. 

– Badania korelacyjne, takie jak to, stanowią tylko pierwszy krok – podkreśla Bristina. – Aby lepiej zrozumieć wpływ spożywania produktów sojowych na zdolności poznawcze dzieci oraz poznać dokładną ilość izoflawonów potrzebną do wywołania szybszych reakcji, będą potrzebne badania interwencyjne – wyjaśnia.

Jej zespół niedawno rozpoczął badanie kliniczne mające na celu sprawdzenie wpływu produktów sojowych na zdolności umysłowe, hormony płciowe, zdrowie metaboliczne i zdrowie jelit. (PAP)

Marek Matacz, oprac. EB

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPrzestań je wypluwać, tylko rozgryź. Ulga dla serca i spracowanego mózgu
Następny artykułUlubiony kosmetyk wizażystów Kardashianek. Podkreśla kości policzkowe, wysmukla twarz