Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie wiem, ile już razy słyszeliście to zdanie z moich ust. Ja będę powtarzać je, aż do znudzenia!
Dlaczego warto?
Zasady zdrowego żywienia podkreślają, że powinniśmy spożywać posiłki co 3-4 godziny, a ten pierwszy z nich, czyli śniadanie powinien pojawić się w przeciągu 1 godziny od przebudzenia. Dlaczego? Poranny posiłek doda nam sił, pobudzi organizm do działania i przyśpieszy przemianę materii.
To pozycja obowiązkowa dla każdego! Tak, tak, dla każdego! Nawet dla tych dbających o linię. Badania wskazują, że osoby, które nie jedzą śniadań mają wyższe ryzyko nadwagi lub otyłości. Dlatego, jeśli walczysz z nadprogramowymi kilogramami – zacznij jeść śniadanie!
Dodatkowo według wielu badań rozpoczęcie dnia od śniadania wpłynie na lepszą zdolność uczenia, zapamiętywanie, ale także lepszą koncentrację. Zadbajcie więc nie tylko o siebie, ale również o swoje pociechy. Badania naukowe wskazują, że uczniowie, którzy nie jedzą porannego posiłku są bardziej rozdrażnieni, mają gorsze samopoczucie i skarżą się na bóle głowy. Co więcej, mają także gorsze wyniki w nauce.
Kolejnym moim argumentem będzie fakt, że osoby, które codziennie spożywają śniadanie mają znacząco mniejsze ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego, cukrzycy typu 2, otyłości oraz nadciśnienia tętniczego, aniżeli osoby, u których śniadanie pojawia się rzadziej (0-3 razy w tygodniu).
Teoria a praktyka…
Wiem co teraz powiecie – łatwo się mówi, ale gorzej w praktyce… Przez pierwszy tydzień wstajecie wcześniej, żeby uszykować sobie śniadanie, ale z czasem te kilka minut dodatkowego snu jest cenniejsze od pożywnego posiłku na “dzień dobry”. A gdyby tak przygotować ten posiłek już wieczorem? Sama często tak robię – wiedząc, że rano czeka mnie nawał obowiązków. Jak Klara już uśnie, zakradam się do kuchni, żeby zalać owsiankę i zostawić ją na noc, a rano będzie czekać na mnie gotowa już do zjedzenia 🙂
Monotonia
Kolejny problem związany ze śniadaniami – monotonia. Ze mną Ci to nie grozi 😉 Owsianki, jaglanki, omlety, jajecznice, naleśniki czy placuszki. Dla każdego coś dobrego! Zasada jest jedna – ma być prosto, szybko, przyjemnie no i… oczywiście zdrowo.
A jak złapie cię kompletny brak czasu zawsze możesz sięgnąć po z Foods by Ann. Dokładnie tak jak ja dzisiaj 🙂 I to tę pyszność widziecie na zdjęciach.
A na moim blogu zebrała się już spora kolekcja propozycji śniadaniowych, więc koniecznie zerknijcie .
Zadbajcie o jakość
Nie zapominajmy o jeszcze jednej ważnej rzeczy w kontekście śniadań – ich jakości. Białe pieczywo z szynką i opcjonalnie cienkim plasterkiem pomidora nie będzie równie odżywcze dla naszego organizmu, jak jaglanka z dodatkiem otrąb, pestek dyni czy jagód goji czy omlet z dodatkiem warzyw, awokado czy orzechów. A jeśli ciekawi Was temat śniadań białkowo-tłuszczowych, zapraszam Was .
Złota zasada
Pamiętajcie jednak, że niezmiennie sprawdza się tylko jedna zasada – nie ma jednej diety dobrej dla wszystkich, tak samo nie ma jednej dobrej propozycji na idealne śniadanie. To co obecnie sprawdza się u mnie najlepiej, niekoniecznie zda egzamin u każdego z Was. Dlatego eksperymentujcie, gotujcie i próbujcie, a wierzę, że uda się Wam znaleźć Wasze idealne śniadanie 🙂
ŚNIADANIOWE WYZWANIE!
Chciałabym Was dopingować i wspomóc w nauce zdrowych nawyków żywieniowych. Zarówno Was, jak i waszych maluchów – przecież przykład idzie z góry, nie zapominajmy o tym. Dlatego pomyślałam o kolejnym, tym razem ŚNIADANIOWYM WYZWANIU! 🙂 Drodzy Rodzice, kochane Dzieciaki dołączcie koniecznie i pokażcie, że dla chcącego nic trudnego! A uwierzcie mi, że warto, bo nagroda jest szczególna 🙂 Po szczegóły zapraszam Was na .
Literatura:
- Odegaard A.O., Jacobs D.R., Steffen L.M. i wsp. Breakfast frequency and development of metabolic risk. Diabetes Care. 2013; 36(10): 3100-6.
- Betts J.A., Chowdhury E.A., Gonzalez JT, i wsp. Is breakfast the most important meal of the day? Proc Nutr Soc. 2016; 75(4): 464-474.
- Adolphus K., Lawton C.L., Champ C.L. i wsp. The Effects of Breakfast and Breakfast Composition on Cognition in Children and Adolescents: A Systematic Review. Adv Nutr. 2016; 16;7(3): 590S-612S.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS