Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Przyjazna Ziemia Limanowska” zaprasza w podróż kulinarną, pełną tradycyjnego smaku w otoczeniu urokliwych zakątków obszaru Beskidu Wyspowego.
Siódmy film kulinarny pn. „Wołowina z dodatkiem ziół i roślin Beskidu Wyspowego” został nagrany w Skansenie w małej miejscowości Młynne, gdzie w przeszłości działał tartak. Na terenie Skansenu działa także Restauracja „Tartak”, to miejsce z duchem przeszłości o niezwykłej atmosferze gdzie połączono historię oraz tradycyjne polskie i regionalne potrawy. Tym razem film przybliży nam tradycje kulinarne dotyczące przyrządzania dań z wołowiny krowy rasy polskiej czerwono-białej, która wpisana jest na listę produktów tradycyjnych w województwie małopolskim. Bydło rasy czerwono-białej hodowane jest w małych rodzinnych gospodarstwach rolnych prowadzonych w myśl zasad rolnictwa ekologicznego. Potrawy przygotowane z mięsa krów rasy polskiej czerwono-białej mają bardzo delikatny smak i dzięki temu mięso ma szerokie zastosowanie w gastronomii.
„Smaki Beskidzkiej Miedzy” to cykl 16 filmów kulinarnych prezentujących bogactwo tradycji kulinarnych z wykorzystaniem ziół i roślin pochodzących z pól i lasów Beskidu Wyspowego, a także naszych lokalnych produktów.
Filmy powstały w ramach projektu współpracy pn. „Skarby Beskidzkiej Miedzy” realizowanego w partnerstwie z Lokalną Grupą Działania „Dolina Raby. Jednym z głównych celów projektu współpracy było zachowanie dziedzictwa lokalnego, tradycji kulinarnych obszaru oraz wypromowanie walorów turystycznych Beskidu Wyspowego poprzez nagranie filmów kulinarnych.
Zobacz również:
W nagraniach swoją wiedzą dzielą się: Jakub Kasiński – laureat licznych ogólnopolskich konkursów kulinarnych oraz właściciel i szef kuchni restauracji „TARTAK“, oraz Elżbieta Zając-Zbrożek – miłośniczka oraz znawczyni ziół i roślin dziko rosnących w Beskidzie Wyspowym, a także właścicielka Pracowni Twórczych Działań WYSPA SZTUKI w Szyku.
ZRAZY WOŁOWE W SOSIE
800g rostbef
200g mielona wołowina
liść chrzanu,
kilka gałązek rukwi wodnej i bluszczyku kurdybanka ,
kilka cebulek czosnku niedźwiedziego,
kilka pędów kiszonego podagrycznika pospolitego,
liść laurowy,
listki bylicy pospolitej
150g mąka z samopszy/ płaskurki (do oprószenia roladek oraz zagęszczenia sosu)
30g smalec gęsi
1szt cebula
200ml wino porzeczkowe
50ml śmietana
12szt owoc jarzębiny w syropie
garść łapek(zielonych końcówek pędów) świerka
sól, pieprz,
ocet jabłkowy- do smaku
KLUSECZKI KŁADZIONE Z SAMOPSZY
100g mąka samopsza/ płaskurka
50ml mleko
1szt jajko
20g masło
SAŁATKA ZIOŁOWA Z PĘCZAKIEM
40ml olej lniany
50g kasza jęczmienna pęczak
łyżka masła
garść młodych listków lipy,
kilka listków krwawnika,
bluszczyku kurdybanka ,
pokrzywy,
lebiodki pospolitej,
mięty pieprzowej i czosnaczka pospolitego
do dekoracji: kwiaty stokrotki, żywokostu lekarskiego.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS